Трябва ли учителите да получават колкото/повече от унверситетските преподаватели?


Да. Трябва. Професията е една и съща. Различни са образователните степени. Разграничението между „учител“ и „академичен преподавател“ е безсмислено и опасно. Налага нерелевантна социална стратификация.

Трябва да се създадат две паралелни йерархии, като има стопроцентово съответствие между йерархията в средното образование и йерархията във висшето образование. Повече не трябва да се прави разлика между учител и преподавател, а всички да се наричат „учители“. Това трябва да личи и по заплатите. Възможно е един учител да получава колкото един професор. Познавам учители, които са доста по-добри от професорите по съответната специалност. Ако това се направи, ще се реши един от основните проблеми – проблемът с кадровото осигуряване на средното образование. Учителите на пенсионна възраст, за които например компютърът е само много усложнена пишеща машина, ще се пенсионират, а създалият се интерес към професията ще привлече млади хора, грамотни във всяко отношение. В НБУ например за да станеш асистент, задължително преминаваш и на изпит по компютърни умения, резултатът от който – ЗАСЕГА – МОЖЕ да окаже влияние върху избора ти. Защо това да не се въведе и в средното училище? Преподаването е страхотна професия, изкуство и ако е добре платена, абсолвентите няма да се чудят какво да правят, след като завършат, а ще се явяват на учителски конкурси. Защото за никого не е тайна, че в момента поради социалната непрестижност на професията учители стават като цяло най-некадърните абсолвенти. Социалната престижност, за съжаление, се измерва преди всичко в пари.

Ако заплатите са достатъчно високи, лека-полека до голяма степен ще отпаднат и частните уроци, защото учителите няма да имат мотив да усложняват това, което преподават. Сами ще свалят гарда, защото гардът на държавните изисквания към днешна дата е твърде нисък. Т. нар. „държавен зрелостен изпит“ е имитация на държавен зрелостен изпит и трудно би се съпоставил със SAT например. Пиша това като активен участник в няколко от етапите за изработване на държавния зрелостен изпит по български език и литература. В НБУ например за да си вземеш изпита по езикова култура, трябва да покриеш 65% от изискванията. При държавния зрелостен изпит са достатъчни само 25% процента, ако не ме лъже паметта. Без коментар.

Това е…

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Мила родна картинка. Запазване в отметки на връзката.