Какво му е хитроумното на Одисей?


Вчера по време на час стана дебат защо Одисей носи прозвището „хитроумен“. Доста голяма част от студентите не знаеха, че това е неговото прозвище. Един-двама студенти изобщо не знаеха кой е Одисей… Тези, които знаеха за прозвището му, възпроизведоха официалната версия защо Одисей е хитроумен: Троянският кон и т.н.

Аз обаче им обърнах внимание на факта, че Одисей е балкански мит и поради това освен официалната, има и неофициална версия, която най-често е истинската. Тази версия никъде не съм я прочел и затова ме гъделичка суетата, че аз пръв съм се сетил за нея. Признавам – сетих се, когато гледах филма на Кончаловски „Одисея“ .

Какво виждаме там? От една страна – свят, „екшън“, красиви жени (ах, Ванеса Уилямс като Калипсо!!!), пътешествия, непрекъснати поводи Одисей да задоволява суетата си… От другата – консервативната майка на Одисей Антиклея, обезумялата от къщна работа Пенелопа, останала 20 години „на сухо“, селската пасторалност на Итака.

Е, как един герой от войната да се прибере и всъщност отново да стане селянин и земеделец?

Затова Одисей се прибира в продължение на 10 години в Итака. Само че му трябва алиби. И алибито е Посейдон. Измисляш, че си разсърдил Посейдон и той затова току пред Итака ти е запокитил кораба на другия край на света. Трябва да оправдаеш някак си престоя си при Калипсо, където в рамките на тоталната не-свобода цари либерален дух с всякакви сексуални удоволствия.

Та това е. Така Одисей се оправдава защо се прибира на десетата година след края на Троянската война при твърде скучното си традиционно патриархално семейство. Прибира се, когато недвижимата му собственост е реално застрашена от женихите. Прибира се, когато Телемах е достатъчно пораснал и няма нужда от дундуркане.

Балканска му работа.

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Бориславови "интелектуализми". Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Какво му е хитроумното на Одисей?

  1. Borislav каза:

    Нали? И мисля, че е твърде правдоподобна. Не зная дали си гледал филма на Кончаловски, но там тази нишка се прокрадва осезателно, въпреки че филмът е похвално слово за традиционното семейство, от което – според мене – Одисей бяга.

  2. sickdreamer каза:

    ахахаха, страхотна интерпретация! :D:D

Коментарите са изключени.