Контрольорите в градския транспорт – с костюми от март


Това ведро ни обявява вестник „Монитор„. O, sancta simplicitas: не на вестника, а на Столичната компания за градски транспорт, на кметството, на вечно бойкия Бойко Борисов, дето само с едни голи ръце не започна да разчиства затъналата като в ХІХ век София.

Кога най-сетне ще се направи нещо смислено? Например да се въведат електронни апарати за билети в превозните средства на принципа на кафе машините? Влизаш в превозното средство, пускаш си стотинките, обозначаваш маршрута си, получаваш билет и ресто. Вместо да се харчат пари за униформи (аман от тази униформомания в България, ама нали кметът ни е ни повече, ни по-малко ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ), да се инвестират парите на данъкоплатците в по-смислени неща, за да се облегчи изнервеният пътник в градския транспорт.

Как ще се контролира обаче кой е редовен и кой – гратисчия? Чрез баркод. Ако минеш през апарата, без да си се таксувал, запищява аларма и пътниците сами ще принудят гратисчията да си плати билета, за да се отърват от алармата.

Подарявам тази си идея на Столичната община, защото ми омръзна от безкрайните групости на всички кметове вкупом от 1989 г. до сега. Май започвам да тъгувам за Междуречки…

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Мила родна картинка. Запазване в отметки на връзката.