Да се опитаме поне за малко да бъдем англичани в политиката


Нали си спомняте: някой (май Чърчил, ама не съм сигурен) беше казал: „Великобритания няма приятели – има само интереси“. У нас всичко е наопаки. Имаме си приятели „от векове за векове“, а след това идват интересите, ако изобщо посмеем да ги предявим – особено пред приятелите, пред „освободитело-поробителите“, които помежду си ни наричат „Задунайская губерня“.

Проблемът с нашия интерес от подписаните споразумения с Русия някак си остана на заден план. А „Южен поток“, който Юлиан Попов съвсем уместно нарича „Южен потоп“, тъне в пълна мъгла. Театрото в петък беше разиграно непрофесионално: Deus ex machina-та на Путин беше неубедителна, ама съвсем неубедителна. Да не говорим пък за Първанов и за Станишев.

Нещата изглеждат така: Европейският съюз ни принуди да затворим 3. и 4. блок на „Козлодуй“ и ние се предадохме без бой. Сега Балканите страдат от липса на ток, защото не им изнасяме електроенергия. Съживява се проектът „Белене“ – най-скъпоструващият енергиен проект в света, за който даваме държавни гаранции (!). Идва цар-батюшката Путин и ни предлага спасителната сламка. Молодец! Приемаме я и му целуваме ръка. На многая лета, царь-батюшка.

Но мистерията с „Козлодуй“ остава. Чии интереси обслужихме със затварянето на двата блока, не е ясно. Ясно е, че не са нашите. Но вместо да се говори делово, се организира безумен концерт в НДК, Първанов произнася сълзлива реч, доста слагаческа между другото, Кобзон пее „Моя страна…“ Както гласи един руски виц – „Приятно вспомнить“.

Дали всъщност и Путин наистина изпитва уважение към нашите първи „държавни мъже“?

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Uncategorized и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Да се опитаме поне за малко да бъдем англичани в политиката

 1. sickdreamer каза:

  Тс, тс, тс…. Значи зае*ахме най-голямата стачка в Новата Българска история и се изгаврихме с будителите на младите, но сключваме хипернеизгодни сделки с полицейска държава… ОМГ, ПОГНУСЕН СЪМ! На нашето правителство (заслужава ли главна буква?!) само един преврат ще му даде надежда за оправяне!

 2. Borislav каза:

  sickdreamer, така казват експертите по въпроса. Склонен съм да им вярвам.

 3. Borislav каза:

  Благодаря, Marsilius Patavinus. Имах подозрения, че не е Чърчил, затова написах това в скоби и изразих неувереност в истинността на твърдението си.

 4. Marsilius Patavinus каза:

  Не е Чърчил – лорд Палмерстон още в средата на 19 век. И учителят да научи нещо от ученика! 🙂

 5. sickdreamer каза:

  АЕЦ „Белене“ буквално ли е най-скъпият такъв проект в света??

Коментарите са изключени.