Хайка за вълци


114804z.jpgpyrvanov_03.jpg

От прессекретариата на „Дондуков“ 2 заявиха за Дарик, че президентът не е участвал в ловни събрания, макар че на 1 март тази година е бил в планината в района на град Симитли. Георги Първанов не е имал прояви, които влизат в противоречие с трагичните събития, свързани с пожара във влака, уточниха още от „Дондуков“ 2.

„Нормално е, ако българският държавен глава дойде в община Симитли, да ми се обади“, каза кметът Апостол Апостолов. „Щом не ми се е обадил, сигурно не е бил тук“, каза още той и добави:

„Не съм го виждал, не знам и някъде във вестниците да пише, че аз съм го виждал. Чух още в събота за нещо такова, но мислех, че си правят майтап“.

Нещо повече – за да има хайка за вълци е необходим подписа на кмета, а по думите на Апостол Апостолов, самият той не е давал разрешение за хайка на 1 март. Според в. „Струма“ ловът е бил организиран лично от председателя на Държавното лесничейство в Симитли Борислав Кутузов.

„Той не може да го направи без мен, ако си е позволи своеволие, това си е за негова сметка. За да се направи една хайка ни изисква един месец време. Такава е бюрокрацията“, добави още Апостолов.

От прессекретариата на „Дондуков“ 2 определиха твърденията, че Георги Първанов е отседнал в хотел в Симитли преди лова като „рекламна проява, направена на гърба на президента“. Снимката, публикувана във в. „Експрес“, на която българският държавен глава е застанал пред ловен трофей, е направена преди година и половина, съобщиха още от прессекретариата на президента.

Оказа се, че шефът на Агенция „Митници“ Асен Асенов, който според публикацията във в. „Струма“ е бил в дружинката на президента, точно този ден въобще не е бил в България.

Зам.-председателят на Държавното лесничейство в Симитли Иван Куйов заяви, че е напълно изолиран от всякакви ловни въпроси в лесничейството. „Ще ви прозвучи нелепо, но научих, че президентът е бил на лов от в. Струма“, допълни г-н Куйов. Според него, за последен път Георги Първанов е бил на лов край Симитли през декември месец миналата година.
виж снимка | разпечатай | изпрати | нагоре
Ликовете на трима президенти ще красят скалите край Симитли
Теодора Симова

До края на годината в скалите край Симитли ще бъдат изсечени ликовете на тримата демократично избрани президенти – доктор Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов. Това каза в предаването „Денят“ на Дарик кметът на градчето Апостол Апостолов. За начинанието ще се търсят пари от спонсори.

По повод твърденията в медиите, че на 1 март – ден след трагедията с пожара във влака София – Кардам, президентът Първанов е бил на лов край Симитли, Апостолов обяви: „Не съм подписвал заповед за организиране на ловна хайка на 1 март. Ако е имало такава хайка, то лесничеите са действали „през главата ми“ и са нарушили законите“.

Ето какво още каза пред Теодора Симова Апостол Апостолов:

Ако нещо въобще е правено, е правено най-вероятно е инкогнито и по незаконен начин.

Вие нямате такава информация?

Да.

Как разбрахте?

Нищо не съм разбрал все още – чул съм слухове, както и съм прочел във вестник „Струма“, че президентът е бил на лов в нашата община. Не съм имал възможност да говоря нито с представители на лесничейството все още, нито с някого от ловната дружинка, която също е замесена поне според слуховете.

Как смятате – ако е имало такава хайка, не е ли могло тя да бъде отложена за по-нататък във времето предвид трагичния инцидент с влака?

За да има хайка, трябва да има необходимите предпоставки. На този етап в нашата община такива предпоставки не съществуваха. Така че за хайка въобще не може да се говори.

*

Божидар Стоилов: Предложиха пари да не пускам статията за президента
Теодора Симова

Авторът на публикацията във вестник „Струма“, в която се твърди, че на 1 март – ден след трагедията с влака София – Кардам, президентът Георги Първанов е ловувал край Симитли, Божидар Стоилов заяви, че информацията му е потвърдена от два независими източника, а преди да излезе във вестника, са му предлагани пари да не я публикува.

Ето какво още каза той пред Теодора Симова в „Денят“ на Дарик:

Ловът е организиран със служителите на Държавно лесничесйство – Симитли. Материалът е написан постфактум, на мен ми се обадиха в понеделник. Още същата вечер съм звъннал, където трябва, и на мен ми казаха: „Да, това не трябва да го пишеш“. Което означаваше за мен, че случката е истина. На другия ден имах и друго потвърждение.

Т.е. от два източника е потвърдена информацията?

Да, от два.

Независими?

Да.

От прессекретариата на „Дондуков 2″ твърдят в съобщение, че президентът не е участвал в ловни събрания?

Точно – ние не сме написали, че е бил на събрание. Аз съм написал, че е бил на хайка за вълци. Организирано от Държавно лесничейство – Симитли. Аз не разбирам какъв е проблемът президентът да каже „Да, бях на лов“. Какво толкова има от това – нито е ден на национален траур 1 март, нищо, то е планирано отдавна и е бил там, какво толкова. Имайте предвид, че Симитли е много малко градче. Нещата са били много тайни, за да се разберат чак на втория ден.

Пак ви казвам – на мен ми звъннаха в понеделник. Един телефон звъннаха и казаха „Не го пиши“. Имаше и други предложения: „Какво искаш“, „Колко ще спечелиш от този материал“. Аз им казах, че това не могат да ми го платят.

Какви предложения, откъде са дошли?

От Симитли, хора приятели на този човек, който е организирал лова. Те не искаха да излиза, да не го издават, защото точно те си мислеха и това, от което аз се опасявах, че той ще бъде набеден, че е изтекла от него информацията. Информацията изтече от съвсем друг човек.

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Мила родна картинка. Запазване в отметки на връзката.