Едно забележимо отсъствие и едно още по-забележимо мълчание


В събота, 5 април по Канал 1 се състоя нещо като дискусия за отпадането на прословутото държавно образователно изискване за владеене на българския книжовен език. Няма да коментирам самия дебат, в който участвах и аз. Неясно остана обаче отсъствието на представител от страна на Института за български език при БАН, който кодифицира българската книжовноезикова норма. Дали Евгения Атанасова беше забравила да се обади в ИБЕ? Или ИБЕ са отказали да участват? Във всеки случай съм любопитен да узная каква е позицията на Института за български език и дали подкрепя острата реакция на Софийския университет срещу тази промяна. И по-специално – позицията на новия ръководител на Секцията за съвременен български език, новия стар председател на Научния съвет на Института, главния редактор на сп. „Български език“ ст.н.с. І ст. д.ф.н. Владко Мурдаров?

*

Публикуваните по-долу четири клипа са от понеделник, 7 април 2008 г., когато заедно с Марга Димитрова участвахме в предаването „Национална гвардия“ по ВВТ.

*

Днес, 10 април прочетох във в-к „Сега„, че комисията в Народното събрание все пак е решила да остави текста, отнасящ се до българския книжовен език, в текста на закона. Да видим как ще го променят…

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Мила родна картинка и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Едно забележимо отсъствие и едно още по-забележимо мълчание

  1. Да, би могло да се каже и така. Благодаря Ви за оценката.

  2. ameliaekhart каза:

    Доцент Георгиев, благодаря за възможността да видя това. Нещата в държавицата ни не мърдат и на йота напред благодарение на управленските решения, добре поне, че научната общност не спи.

  3. Borislav каза:

    Ха-ха-ха-ха!!!

  4. batpep каза:

    иба ли го що пък от ибе не ибават да се появят на такава дискусия

Коментарите са изключени.