Иван Костов: „България е болна от мафия“


Изказване на председателя на Парламентарната група на Демократи за силна България Иван Костов по време на обсъждането на вота на недоверие към кабинета “Станишев”.

България е болният човек на Европа. Така е според европейците, така е и според европейците-българи. Болни сме от мафия. Вярно е, че не сме болни от вчера, но симптомите вече говорят за опасен изход.

Симптом е, че президентът Първанов-Гоце окуражи мафията като застана зад нейния защитник Петков. Всички честни служители в МВР и в държавната администрация гледат това, което се случва. Виждат на коя страна застава президентът, на коя страна застава министър-председателят, на коя страна застава управляващото мнозинство, защото тези дни зад гърба ви се изгради барикада. Хората гледат кой къде стои и това ги обезкуражава. И обратно, тези другите се окуражават. Другите набират сили.

Отслабват съпротивителните сили на обществото. Заради тази наша обща слабост организираната престъпност поиска да се узакони като властващ в България, партньор на ЕС. Да приемат европейците конфликта на интереси, парите на брата, злоупотребите на спонсора на президента, да приемат, че не работят разплащателните агенции, да приемат, че парите се харчат за мутри и престъпници, да приемат всичко това. Това е големият напън в момента. Това няма да стане! Във всички случаи няма да стане по време на това управление. Този опит ще причинява непрекъснато политическа криза. Защото демократичните институции не могат да бъдат леговище на престъпността.

Кризата няма институционален отговор. Народното събрание не може да я реши. Отхвърленият вот няма да бъде нейният край. Въобще не се лъжете тук в управляващото мнозинство! Борбата срещу узаконяването на мафията като българска форма на управление ще продължи дълго, както вътре в страната, така и вън от нея.

Дебатът по този вот на недоверие се проведе в обществото преди да се проведе в парламента. Този дебат бе напълно загубен от управляващите. Най-вече, защото престъпността на власт е страшно и отвратително нещо. Напълно разбираем бе първоначалният страх в обществото и опозицията да бъде поискан този вот на недоверие.

Наглото и безочливо лице на управляващи престъпници с витаещите около тях стотици поръчкови убийства не може да не плаши всички. Вярно е, че вотът ще консолидира управляващите. Това също плаши. Плаши консолидацията на управляващите около Петков и неговите хора. Но нека не забравяме кой ще остане от другата страна на барикадата. Там ще останат омерзени и погнусени хората, които не искат да живеят в мафиотска държава.

ДСБ ще бъдем при хората. Няма да бъдем участници в опита на политическата класа да потуши кризата. ДСБ няма да станем примирена и страхлива опозиция. Хората имат свещеното право да излязат на улицата улицата и да се защитят сами от управляващата ги мафия. Това право никой не може да им го отнеме. И няма нужда никой тук да ги зарича да излязат ли или да не излязат. Ние ще бъдем с хората, ако те тръгнат в тази посока. Но ние вярваме, продължаваме да вярваме в съпротивителната сила на българската демокрация и в нетърпимостта на ЕС към мафията.

Другият изход от кризата, която причиняват напъните на мафията да направи без алтернативна властта си в България, са следващите избори. Нека хората знаят, че борбата за и срещу мафията ще се водят на и след тези избори.

На избирателите им предстои труден избор. Но нека знаят, че те ще решават криза в държавата си, а не Петков и компанията му в МВР. Те трябва да разпознаят алтернативата за управление на България. В тази връзка искам да напомня, че винаги когато БСП дойде на власт, всичко се скапва. Разликите от последният път са, че при Виденов от парична и ценова криза се отиде към лична несигурност, сега при Първанов и Станишев от личната и обществена несигурност ще отидем към висока инфлация и към покачване на лихвените проценти. Отново в тази връзка призовавам хората да си спомнят, че за да бъде избягнато всяко подозрение за обвързаност на управлението на страната с корупция и престъпност през 1999 г. от правителството на ОДС бяха отстранени вътрешният министър и двама заместник-председатели на СДС. Само, за да се избегнат подозренията. С това тогава показахме, че не сме зависими от никого.

И пак във връзка с изясняването на управленската алтернатива призовавам хората си спомнят също: че ние свалихме стикерите на ВИС и СИК от магазинчетата и фирмите, а не ги поставихме, както казват днешните управляващи; те бяха поставени по време на предишното управление на Виденов; че залавяхме на границата по 2-2.5 тона хероин, а сега се залавят 300 килограма; че водехме битка срещу контрабандата на спирт, а сега 4 пъти са спаднали приходите от бандероли; че за целия период на своето управление от 1997 до 2001 г. допуснахме 4 гангстерски убийства срещу 150 в последните 6 години.

Поздравявам ДСБ затова, че далеч преди събуждането на общественото мнение, далеч преди тези дебати, застанаха на върха на атаката срещу мафията. Поздравявам голямото мнозинство от колегите си за решителността, с която водеха обществените дебати; за смелостта да разобличават срастването на престъпността с управляващите. Поздравявам ги за това, че като истински свободни хора останаха недосегаеми за рекета и заплахите.

четвъртък, 10 април 2008

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Мила родна картинка. Запазване в отметки на връзката.