Дългите коси са отново на дневен ред…без коментар


Въртим, сучем и пак опираме до дългите коси на учениците и техния екстравагантен вид. Старшината на нашата рота в казармата имаше следната „брилянтна“ мисъл: „Дадено ви е право да ПОЛЗВАТЕ КОСА – ще Я ПОЛЗВАТЕ според устава“… Без коментар. Защо това, което семейството не е успяло да възпита – вкуса, трябва да бъда налагано чрез подобни драконовски мерки? А и намирисва много на казарма. МРАЗЯ КАЗАРМАТА! МРАЗЯ т. нар. СОЦМОРАЛ!!! МРАЗЯ ПСЕВДОКОНСЕРВАТИЗМА!

www-monitor-bg_article_qk5hmoxe

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Български за чужденци, История, Лични, Мила родна картинка, Препечатки, Съобщения, политика и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Дългите коси са отново на дневен ред…без коментар

 1. Момчил каза:

  То да си призная честно и аз останах без обеца 6ти клас по подобни причини, но 96 май бяха по-соц нещата. Тогава в началното, докато учих във Видин, ни забраниха дългите коси, обеците, ланците и тениските на музилани групи и артисти и в крайна сметка никой не раздуха нищо по телевизията. От 98 нататък , вече като ученик в Шумен в гимназията, палихме огньове и викахме телевизия, когато не ни пускаха парното. Изглежда 97 наистина е била преломна за българското съзнание!

 2. Borislav каза:

  То в тия метросексуални времена като че ли проблемът за половата идентичност се оказва твърде мухлясал и неактуален…За развръзката на казуса нищо не зная – пресата замълча по въпроса дали въпросният ученик се подстрига, или просто се премести в друго училище. Само дето изпитвам алергия от подобен начин за действие, макар че един мой студент ми обясни как точно е убедил своя директор да остане с доста дългата си (и много красивата си) коса, въпреки че и в неговото училище е имало нервни тикове към подобни крайни действия.

 3. Момчил каза:

  „За някои дългата коса дори е повод за поставяне под въпрос на половата идентичност на индивида .“
  е това ми беше любимото, като го гледах по телевизията. Тая иска да каже примерно, че Джони Деп, например, нещо не му е в час, пък му се кефи половината женско население на планетата. Ебати колко бъгави жени трябва да има. Или че в средновековието е имало само меки китки. А каква се оказа развръзката?

Коментарите са изключени.