Минути с Борислав Георгиев за българския език от 21.01.2002 г.


inauguration1

ВОДЕЩ: В „12 плюс 3“ – минутите с нашия редовен консултант по въпросите на българския език доц. д-р Борислав Георгиев. Добър ден, доц. Георгиев.

Б.Г.: Добър ден,… Добър ден, уважаеми госпожи, гспожици и господа. В събота новият президент на републиката официално встъпи в длъжност. Церемонията по встъпването в длъжност беше изписвана и изговаряна ту като иногурация, ту като инаугурация. Това, което не се чу и видя, беше само вариантът инавгурация. Тези варианти посочват, че има колебания в употребата на тази дума.

ВОДЕЩ: Тази дума навлезе сравнително отскоро в активния обществен речник?

Б.Г.: Мисля, че да и че за първи път се заговори за иногурация преди пет години, когато в длъжност встъпваше Петър Стоянов.

ВОДЕЩ: Какво точно означава тази дума и кой е нейният правилен изговорен и писмен вариант?

Б.Г.: В българските речници думата не присъства активно. Няма я например в Българския тълковен речник от 1994 г. В академичния „Речник на чуждите думи“ има заглавка „иногурация“ с препратка към „инавгурация“. Думата липсва и в словника на правописния речник на Института за български език от 1995 г.

ВОДЕЩ: Това може би донякъде обяснява чист формалните колебания в употребата на думата?

Б.Г.: Несъмнено. По-нататък нещата стават още по-интересни Когато отворим на думата „инавгурация“ в академичния „Речник на чуждите думи“, ще прочетем, че „инавгурация“ е тържествено откриване на паметник, учебна година, конгрес и т.н. Тази дефиниция по никакъв начин не се връзва с церемонията от събота освен ако не решим, че думата е била употребена метафорично.

ВОДЕЩ: Има ли нещо интересно около историята на думата?

Б.Г.: Да, думата е латинска по произход. Латинският глагол inauguro има две значения: предсказвам по летенето на птиците и второто значение: освещавам, съпроводено с птицегадание. Известно е, че в Древния Рим, когато е започвало някакво обществено начинание, се е извършвало жертвоприношение и птицегадание.

ВОДЕЩ: Какъв според Вас трябва да бъде обликът на думата?

Б.Г.: Етимологически правилният облик е „инавгурация“. Тенденциите в съвременната езикова практика сочат предпочитание към „иногурация“, т.е. думата да бъде заета в нейния френски облик.

ВОДЕЩ: Добре, може ли да има „иногурация на мандат“?

Б.Г.: Предположих, че във френски думата се употребява с това значение. Оказа се, че в много формалните типове говорене, например в политически документи, се говори за „иногурация на нова политика“, тоест за „начало на нова политика“, за „иногурация на нов период“, тоест за „начало на нов период“, като думата „иногурация“ е употребена преносно. Смея да се надявам, че тези политически клишета няма да намерят място в български политически документи.

ВОДЕЩ: И аз. Но значи дори и французите не „иногурират президентски мандат“?

Б.Г.: Поне от справочниците не личи да назовават точно по този начин тази церемония. Но от никъде не следва, че ние не трябва да правим това. Очевидно целта е била да се измисли някакъв по-кратък и по-завързано звучащ заместител на „церемония по встъпване в длъжност“ и така се е стигнало до думата „иногурация“. Но нека имаме предвид, че става въпрос за иногурация на президентски мандат, а не за иногурация на Георги Първанов, в случая, в президентски пълномощия. „Иногурация“ няма значение на „въвеждане в правомощия“.

БНР, програма „Хоризонт“, „12 плюс 3“

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Езикови радио бележки и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

8 Responses to Минути с Борислав Георгиев за българския език от 21.01.2002 г.

 1. Liubopiten каза:

  Здравейте ! Какво ви е мнението за използването на думата“инагурация“ в този смисъл?

  уникална „инагурация” / цялостно реставриране и повторно освещаване/ – 4-ти ред

  ДВА ДРЕВНИ ХРАМА В СТАРИЯ ГРАД ВЪЗКРЪСНАХА ЗА НОВ ЖИВОТ

  http://www.nesebarinfo.com/news.php?subaction=showfull&id=1242108151&archive=&start_from=&ucat=4,6,7&

  Благодаря

  • Borislav каза:

   Не намирам нищо нередно. Първо, „инагурация“ е в кавички. Второ, става въпрос за реставриране И ОСВЕЩАВАНЕ. „И ОСВЕЩАВАНЕ“ мотивира употребата на думата „инагурация“.

 2. Borislav каза:

  Етимологично правилният вариант на български е ИНАВГУРАЦИЯ, за да може да се направи връзката с АВГУР (имам предвид тези, които могат да я направят, а останалите са без значение). Казваме ТРАВМАТОЛОГИЯ, а не ТРАУМАТОЛОГИЯ; ПНЕВМОНИЯ, а не ПНЕУМОНИЯ.

 3. MinFinCoUK каза:

  ИНАУГУРАЦИЯ >> http://minfin.co.uk/index.php/archives/247
  5 неща които Обама трябва да направи веднага >> http://minfin.co.uk/index.php/archives/392
  ОБАМА: Ден 2 >> http://minfin.co.uk/index.php/archives/396

 4. Sergey Brin каза:

  Конкурс для блоггеров от DRUGREVENUE с призовым фондом в 3000 долларов, спешите

 5. Illa каза:

  Да, но казваме „Вашингтон“ 🙂
  Впрочем, в руския език са приети и четирите форми: инаугурация, инагурация, иногурация и инавгурация. Възможно е битуващата, макар и неправилна, сред нашите юристи форма да е руска заемка. Не знам.

 6. Borislav каза:

  ИНАГУРАЦИЯ е съвсем неправилна форма: като ПОЛЮЛЕЙ вм. ПОЛИЛЕЙ.

 7. Illa каза:

  Всъщност, има още една форма, която по моите представи е общоупотребителна в юридическите среди. Това е „инагурация“ с единствено значение „церемония по встъпване в длъжност“.
  Невинаги специалните термини са граматически правилни. Какво да се прави.
  Впрочем, дразни ме употребата на „колега“ спрямо жени. Намирам това не само за граматически неправилно, но и за сексистко. Нима женският род може да има пренебрежителни отсенки?

Коментарите са изключени.