Българското говорене за българската академична общност


На 21 декември т.г. ректорът на Нов български университет даде интервю за вестник „Дневник“, в което той изрази своята позиция как занапред трябва да съществува Българската академия на науките. Това интервю породи следната дискусия, която едно към едно препечатвам тука.

Коментарите са излишни. Запазен е правописът на мненията, изразени във форума… Sophijski съм аз.

Дискусия Възходящ ред Добавяне на коментар 76 коментара
Анонимен потребител от БАНскалия Анонимен, Неутрално 26 декември, 09:05 76 Обиден или неуместен коментар?
Уважаеми господин Софийски,
Учените от БАН са първите, които имат интерес от това БАН да се реформира и да се отърве от бюрокрацията си (впрочем тези 10%, за които говорите, не отиват за Централно управление, а за института, от който е подаден проектът, от тях се плащат ток, телефон, итнернет, защото бюджетът на БАН не може да ги осигури, разбирате ли докъде е напреднал процесът на дискриминация?). Работата е в това, че държавната политика спрямо БАН, усърдно подпомагана от клакьори като Вашия ректор, не води до реформи, а само до обезкръвяването на академията – кой млад и способен учен ще дойде да работи за 400 лева, с перспектива след 20 години и няколко конкурса да стигне до 600 лв заплата, да не говорим за условията на работа? Както се разбра, и при тези обстоятелства БАН дава 60% от научната продукция в България (със 17% от учените), така че приказките за неефективност са спукан балон. Но за да има истинска ефективност, трябва да има и условия за работа. С действията си правителството работи против такава ефективност и в крайна сметка против интересите на България.
Колкото до отношенията между БАН и университетите, ние наистина не сме врагове, а съюзници, но очевидно хора като доц. Игнатов искат да променят това положение.
На всички колеги – весели празници и успешна научна нова година!

Анонимен потребител от studentKa Анонимен, Неутрално 25 декември, 15:12 75 Обиден или неуместен коментар?
до разгневената тълпа: Нямате ли някакви идеи или мнения по въпроса за развитието на българската наука? Личните нападки са само израз на крайна безпомощност.
Когато разумът е помрачен,а аргументите-липсват,подритването с крачета е последното което остава като знак за вегетираща жизненост.
И ако се предположи че повечето от коментарите наистина са писани от български учени- става страшно!
Стига само,това да не обезкуражава прогресивно мислещите като доц.Игнатов.
Преглед на профил от Красимир Кабакчиев, дфн Неутрално 24 декември, 08:34 74 Обиден или неуместен коментар?
БАН е пълна с некадърници и комунисти – и трябва да се закрие. След което да се открие отново, само с истински учени, със съкратени и напълно променени структури. Нужна е лустрация – нещо което аз лично съм го казал публично и категорично много отдавна (не беше чисто лична инициатива, беше ми възложено от синдикат при „Подкрепа“:
http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html
Но лустрацията не стана. И не се знае дали ще стане. Защото некадърниците и комунистите преобладават.
Така или иначе,
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!
Красимир Кабакчиев, дфн

Преглед на профил от Sophijski Неутрално 24 декември, 07:03 73 Обиден или неуместен коментар?
Уважаеми колеги от университети и от БАН,
Вземете да се засрамите от изразяването си в този форум! Ако ученият има претенцията да бъда интелектуалният елит на нацията, хората ще си кажат: какъвто елитът, такава и нацията. И ще бъдат прави! Неслучайно някой в този форум беше написал, че сме по-зле като манталитет от Българския футболен съюз. Ама там става въпрос не за пари, а за много пари. А тук за какво става въпрос?
Накратко: БАН да се преустрои, като се отърве най-накрая от шапката си, която гълта, без да се знае по каква причина, минимум 10% (ако не се лъжа) от всеки спечелен проект. Централното управление на БАН съществува само заради самото себе си и институтите са длъжни да го издържат. Така беше и преди 1989 г., така е и след тази година. След моите 20 години, прекарани в БАН, ми се струва, че имам право да кажа това. Тук непрекъснато се споменават CNRS във Франция, Макс Планк институтът в Германия и т.н. Дали обаче те имат същата бюрократична шапка, каквато има БАН? БАН беше развита през тоталитаризма и превърната в кула от слонова кост с цел кадърни, но неблагонадеждни по отношение на режима люде да могат все пак да работят и да бутат нещата напред в съответствие с лозунга на БКП „Науката – непосредствена производителна сила!“.Затова е и разделението в ЗНСНЗ на т. нар.„научни звания“ – за да не могат неблагонадеждните в идеологическо отношение учени да застават пред студентите и да ги отклоняват от строителството на социализЪма в България. Несъмнено сегашната структура на БАН е създадена след 1944 г. по образ и подобие на АН СССР – днес РАН, и няма нищо общо с първообраза на БАН – Българското книжовно дружество. Затова е и слабият PR на академията както през тоталитаризма, така и сега.
По въпроса за Нов български университет: харесва ли ви, или не – той е факт и истинска конкуренция на субсидираното от Народното събрание висше образование. В него отдавна не влизат студенти, които не могат да влязат другаде. Така беше в началото, наистина, но този период отдавна е история. Не твърдя, че НБУ е идеалното място за работа, но НБУ е жива, динамична структура, а не агонизираща, каквато до голяма степен стана БАН поради нежеланието на „шапката“ да си отиде и да остави младите учени да работят. НБУ стимулира академичната си общност да се усъвършенства, а поне две научни събития, инициирани и организирани от НБУ, са на добро световно равнище: школата по когнитивна наука и школата по семиотика.
Освен това НБУ май че е единственото академично място у нас, в което, ако не си си свършил работата, ти режат от заплата – на някои колеги през новата академична година им намалиха заплатата с по 50%…Заплатите в НБУ отдавна не са най-високите в сферата на висшето образование: УНСС и Варненският свободен университет дават по-големи заплати. И все пак текучество всред академичния състав на НБУ не се забелязва – следователно, има нещо друго, което задържа хората в НБУ, и това е академичният дух, който цари, и безспорната фигура на председателя на Настоятелството на НБУ проф. Богдан Богданов. Не само Евгений Дайнов и Антони Славински са членове на академичния състав на НБУ. Отворете сайта на НБУ и вижте на кои учени НБУ им е основен работодател, пък тогава говорете за интелектуалния потенциал на НБУ.
НБУ не е наследник на АОНСУ: НБУ наследи само библиотеката на АОНСУ. Иначе кампусът на бившата АОНСУ е идеален; само дето е много далече от центъра и на мене ми отнема час да се придвижа до работното си място.
Та това е. Нека, колеги, се държим подобаващо, защото – разединени, ставаме по-уязвими и престижът на научната общност на България спада до престижа на депутатите, а подобни караници във форума на един от престижните български вестници едва ли ще го повишат.
Весела Коледа и успешна 2009 г.!
Борислав

Преглед на профил от Красимир Кабакчиев, дфн Неутрално 23 декември, 20:22 72 Обиден или неуместен коментар?
Я пак малко ръзсъждения. Погледнах му на тоя дементния и предишното съчинение отново. Не прилича на ония комуно-изроди от криминалния институт.
Какъв му е основният проблем! Че Кабакчиев казва, че е учен. И кво? Ами добре, Кабакчиев така си мисли, горкият, че учен, ама всъщност не е. И с това не вреди никому. Няма проблем никакъв.
Обаче я да видим втори вариант. Кабакчиев казва, че е учен, и наистина е учен. Бре! Е, те това вече наистина е проблем! А дементният се жалва, че имало „и други луди“, които така се хвалели, и те били в парламента.
Това е човек с психически отклонения. Завист до полуда. Бесен срещу можещите. Е, да, той и Кабакчиев е бесен, ама е бесен срещу неможещите криминали.
Това е разликата.
Бягай да се лекуваш, момче! Не знам къде и при кого, но имаш нужда от сериозна помощ!
Красимир Кабакчиев, дфн

Преглед на профил от Красимир Кабакчиев, дфн Неутрално 23 декември, 19:38 71 Обиден или неуместен коментар?
Алоу, „нормалния“! Я обясни защо Кабакчиев не е учен от световна класа!
И като го обясниш туй нещо, ще мога, като Дали да кажа: „Ха-ха-ха!“
Красимир Кабакчиев, дфн
Преглед на профил от Красимир Кабакчиев, дфн Неутрално 23 декември, 19:35 70 Обиден или неуместен коментар?
Кой е луд? Който е учен от световна класа и знае, че е учен от световна класа, или този, който се мисли за психиатър и пита:
„Това не ви ли прилича на един не по-малко луд?“
Я бягай по-бързо на преглед, бе!

Красимир Кабакчиев, дфн
Анонимен потребител от Dobrota Анонимен, Гневно 23 декември, 19:12 69 Обиден или неуместен коментар?
Кабакчиев за себе си, в типично свой стил: „Виж сега, Кабакчиев наистина е учен от световна класа!“ (днес, 14:00, # 66)
Това не ви ли прилича на един не по-малко луд, който от трибуната на Парламента първо си говореше за себе си като за „една икона“, а после се обяви за „ученик на Левски“ (Боже милостиви, ако можеш, прости на тия безумци, ама аз не мога!)
И понеже не мога да простя на кабакчиевци, редовно им се издължавам – къде и как ги сбарам по форумите! Остатъкът от дълга могат да го получат и в натура, ако имат късмет да ме срещнат!

Анонимен потребител от Кабакчиев има право Анонимен, Неутрално 23 декември, 14:44 68 Обиден или неуместен коментар?
БАН трябва да се разгради, а след това наново да се създаде само с определени институти – където се прави наука, и с личности, които наистина са учени. Трябва да се ликвидира и кохортата академици и член кореспонденти.
Разбира се, бъдещата БАН трябва да се управлява от истински авторитетни личности. И точно определени изгонени от БАН учени като Кабакчиев, Янков, Канев – и други, след това трябва да бъдат гарант за авторитета и морала на бъдещата истинска Българска академия на науките.

Анонимен потребител от Малкия Иванчо Анонимен, Неутрално 23 декември, 14:35 67 Обиден или неуместен коментар?
Абе, на този Кебапчиев няма ли кой да му надене усмирителната риза. От няколко години, по всички форуми ни говори за своята изключителност. Явно страда от диагноза!!

Преглед на профил от Красимир Кабакчиев, дфн Неутрално 23 декември, 14:00 66 Обиден или неуместен коментар?
Ало, Добротата, не съм аз с психопатологични прояви, ти си тоя индивид!
Очевидно си някой от нещастниците, бездарниците и криминалите – МОИ ДЛЪЖНИЦИ!
ДЪЛЖИТЕ МИ МНОГО ПАРИ
И ИЗВЪРШВАТЕ ГНУСНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, КАТО НЕ ГИ ПЛАЩАТЕ:
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=187378
Ама те били учени и били работели в така наречения Институт за българския език при БАН! Да бе!
Виж сега, Кабакчиев наистина е учен от световна класа! А какво представлявате ти и тия, за които вече споменах, съм го обрисувал – хубаво и завинаги, тук:
http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/Vremeto.html
И тук:
http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html
Ама той Кабакчиев бил изгонен от БАН. Да бе, да! И какво от това?
Това е същшото, което казал Дали, когато го изгонили от Дружеството на сюрреалистите.
Казал: „Le surréalisme, c’est moi!“
И добавил едно „ХА-ХА-ХА“!
И аз също!
Съжалявам, но не мога да пожелая весели празници на некадърници, бездарници, комуно-изроди и КРИМИНАЛИ-ДЛЪЖНИЦИ, още повече, че знам, че предстоящите ви дни няма да са весели, а предстои въздаване на справедливост!
Предстои ви отиване там, където винаги ви е било мястото: на трудовата борса!
Красимир Кабакчиев, дфн
Анонимен потребител от mlad u4en ot BAN Анонимен, Неутрално 23 декември, 10:53 65 Обиден или неуместен коментар?
Вижте, в хода на цялата кампания срещу БАН всичко е достатъчно ясно – хващат се алчни и платени за жълти стотинки некадърници и те почват да плюят с кеф, понеже единствено това умеят. Избора на некадърници е огромен, предлагането е чудовищно, а търсенето винаги е недостатъчно да ги задоволи. Пък и повечето са качествени некадърници. А ние тука ги гледаме из разни медии и се дразним, почваме да се джафкаме един с друг или с тях и ето – първия целеви резултат е налице веднага – разединение. И то не само из форумите, а и в реалния живот. Въпроса е друг обаче – кои стоят зад тези идиоти? В никакъв случай не мисля че стоят глупави хора, напротив, умни и алчни, и добре пресметливи са, не става въпрос за безхаберие и хаос, а за организиран хаос, което е най-страшното. Но кои са тия хора, къде са, как може да им се повлияе? Този въпрос не се засяга. Така че за да има ефект е редно да се открият тези хора и срещу тях да се насочват усилията, но за това разединението е основна пречка. Иначе все си мисля че са останали достатъчно умни но не и алчни хора, за да им се противопоставят. Призовавам също и хората от университетите. Между другото в омразните комунистически времена е имало, според както са ми разказвали, общ център за работа между БАН и СУ (предполагам и други университети са участвали, не знам?). Това естествено е било налагано отгоре, както всичко тогава, но по мнение на участници е работело добре. В сравнение с университетите БАН и тогава и сега е имала по-големия потенциал и като учени и като инфраструктура. Този център е позволявал на взаимноизгодна основа и със значително понижаване на всякакви разходи да се прави наука и от двата вида институции. А сега какви са тия измислени центрове към университетите?? Да се налеят пари в „наша фирма“ на „наш човек“, той да построи бавно и некачествено лъскава и свръх оскъпена сграда, и после да кажат котараците горе: „на ви, какво повече искате“. Не е нужно! БАН и няколкото сериозни университета имат предостатъчно сграден фонд, нужни са просто ремонти на това което вече съществува и непрекъснато обновяване на научната инфраструктура. Понеже това обновяване е страшно скъпо някаква форма на договаряне между БАН и университетите трябва да има, дори и да не се стигне чак до общ център. Но всичко това за което говоря има смисъл само след реформи и в БАН и в университетите, които да са инициирани отвътре, от хора работещи там, но изпълнени отвън от управници, които да ги облекат в законова форма, Кои са обаче тези управници, не ги виждам никъде, те се интересуват от заграбване на имоти и „бизнесцентрове“ пълни със секретарки-проститутки и бармани-сервитьори??
Анонимен потребител от Четящ Анонимен, Неутрално 23 декември, 09:16 64 Обиден или неуместен коментар?
Поправка: Направих справка – „Макс Планк“ има 12 хиляди сътрудници и 1,43 милиарда евро бюджет, 80% от който се осигурява от Федералното правителство. !4 хил. сътрудници, 83 института и 1,1 милиарда бюджет има научната асоциация „Лайбниц“, а дружеството Фраунхофер има 56 института, 12500 сътрудници и 1,12 млд. евро бюджет. И т.н….
Анонимен потребител от Четящ Анонимен, Неутрално 23 декември, 09:06 63 Обиден или неуместен коментар?
„Науката в целия свят се прави предимно в университетите“ казва доц. Игнатов и тази опашата лъжа се разпространява от всички радетели за затриването на БАН. Искам да просветя доц. Игнатов, че в Германия например има пет академии на науките (макар и да не се наричат така). За най-голямата от тях, дружеството Макс Планк, прочетох, че има 80 института, 14 хиляди сътрудници и 1,1 милиарда евро годишен бюджет, осигуряван от Федералното министерство за наука и образование и от правителствата на отделните провинции.
Уважаеми колеги, искат да ни натикат в една позорна и безсмислена битка между университетската и академичната наука, каквато между нас няма и не може да има. Ние сме съюзници в битката за българската наука.

Анонимен потребител от БАНскалия Анонимен, Неутрално 23 декември, 08:48 62 Обиден или неуместен коментар?
До № 41
По отношение на бюджетните средства по перо „научни изследвания“ прочетох в един вестник за бюджет 2009, че за университетите са предвидени около 32 милиона, а за БАН 340 хиляди лева. За последната сума беше казано, че не стига дори за метеорологичните балони на НИМХ. На съда е ясно, господа съдебни заседатели.

от Мария Кюри Анонимен, Неутрално 23 декември, 08:27 61 Обиден или неуместен коментар?
Доцент Игнатов що не вземе динамично да променя броя на факултетите, пардон, департаментите в НБУ и динамично да дава заплати на преподавателите в тях? Господа недоучени социолози и прочие зяпнали да глътнете БАН, знаете ли как се създава един учен, та предлагате той ту да работи, ту да е на улицата? Кой тогава ще иска да става учен? Бездруго вече изтощихте академията и я направихте най-непривлекателното място за работа за младите. Лицемерието ви е безкрайно „Не става дума да се закрива БАН, а да се реформира“ И как? Като се работи само по проекти. Така не може да се прави никаква научна политика, господа умници. Работата по проекти е работа на парче, на ишлеме. Не е лошо да има проекти, разбира се, но само като допълнение. Много е прозрачно всичко – да се премахне конкуренцията от страна на БАН, пък ако може и някое и друго имотче от комплекса да се „усвои“.

Анонимен потребител от Хека Анонимен, Неутрално 23 декември, 07:03 60 Обиден или неуместен коментар?
Както се вижда,аз все още си запазвам неутралното не-становище,най-вече защото от страниците на този псевдо-форум лъха на такава неграмонтост,че се чудя дали БАН си заслужава напъните на някои от присъстващите тук да я задържат на песъчливия й пиедестал.Уважаеми господа,вие сте еманацията на нацията-старайте се поне да избягвате елементарни граматически грешки!Моля!…
А що се отнася до проектите в БАН на чужди езици-има поне четири агенции за преводи,които се занимават с това,а да не говорим,че Интернет бъка от програми и речници.После само дайте един добър редактор,и готово!Това отдавна не е критерий за качество и принос.
Иначе-цветята и лайната са хубави сравнения!Само не прекъсвайте веригата-и едните,и другите имат еднаква фундаментална значимост…)

Анонимен потребител от До онези които са от БАН и работят в НБУ Анонимен, Неутрално 23 декември, 01:00 59 Обиден или неуместен коментар?
Уважаеми колеги, очакваме вашата реакция. Кое ви е по-мило?
Анонимен потребител от До Дневник Анонимен, Гневно 23 декември, 00:55 58 Обиден или неуместен коментар?
Това че този нещастник се изказва за неща, които ама хич не са му ясни, не е странно: врагове на БАН е имало винаги; това е като мухите, които кацат на лайна а след това и на най-хубавите цветя.
Въпросът е защо Дневник си дава страниците на такива мухи, за които и без това е ясно че кацат най-вече на лайна.

Анонимен потребител от do Nikolay UK Анонимен, Неутрално 22 декември, 22:36 57 Обиден или неуместен коментар?
Gospodine, poniakoga pishete smisleni neshta svidetelstvuvashti za izvestno ponaznaivane, no vi se sluchva da se „olivate“, predpolagam poradi neopitnost i nekompetentnost, kakto e tozi put. Budete malko po posledovatelen. V naukata ima edin edinstven princip: „kaji mi kude publikuvash i shte ti kaja kolko struvash“. Vzemete kliknete „coca-cola“ v Scholar Google, shte vi iizliazat 145000 citata. A v Google, nad 35 miliona. Zashto li obache nishto ne izliza pod imeto G. Ignatov v ISI WEB of Knowledge? V naukata ima i edno osnovno pravilo: Ne mojesh da ase proisnasiash za po-dobur ot teb. A Nov BG. Universitet e edno nishto, sledovatelno sushtoto se otnasia i za rektora mu. Gospodin „nikoi“ niama dostup do „klub nauka“, tam „curvuli“ ne puskat! v UK ne sa li vi nauchili koe e prilichno i koe ne? Koi ima pravo da govori i koi ne? Da, naukata i obrazovanieto, vkluchitelno BAN, imat nujda ot reforma, razbiray yaka metla. No tazi osobeno vajna misia ne moje da se poveri na „kurdi“. Naprimer, za kakvi strategii shte govori tozi minister kogato nivoto mu i kompetentnostta mu v naukata i neinoto upravlenie sa za nachalen uchitel? Sashtoto,se otnasia i za negovte suvetnici i sufliori. E, ako niama koi v BG, po dobre da ne se razrushava i malkoto koeto e ostanalo. A to e gradeno s mnogo tud, vkluchitelno s uchastieto na svetovni umove – posleden rukowoditel na naukata v BG beshe Akademik A Prohorov, nositel na nobelova nagrada. Gospodime, ne sa edinici ucheni ot BAN i SU koito sa izrastnali v „nobelovi“ laboratrii. Puk i nishto ne prechi da se vnesut ot chujbina kakto napraviha v SFI Ireland. Sus zvrave i mislte poveche, osobeno po vupasa kude, ot koi, i kak se pravi nauka, predi da pishete.

Анонимен потребител от ISI web of knowledge says Анонимен, Неутрално 22 декември, 21:45 56 Обиден или неуместен коментар?
Проверих публикационната активност на титуловащия се като доцент Г. Игнатов в ISI Web of Knowledge! Както можеше да се очаква, господинът (не казвам доцентът) има 0 (словом, нула) публикации (следователно и нула цитата) в реферирани научни списания. Пред този факт, няма какво друго да добавя освен: „които не знае закона на ома да си седи дома!“ В допълнение: след като си никои в науката нямаш никакво право, освен в бананова република каквато БГ претендира че не е, да се произнасяш за неща които нито можеш нито познаваш. Това че господинът по някакъв начин е станал ректор на световно неизвестния Нов Български „университет“ (бивше АОНСУ) си е въпрос на световно неизвестния „университет“-АОНСУ. Този факт не отменя твърдението ми че ако този господин трябваше да си вади хляба там където в момента съм професор (бивш сътридник на БАН сум), щеше да буде само с акордеонче и шапка, ако може да попеива и посвирва, разбира се. Все пак, предполагам че последното донякъде го може, съдеики по студентски състав основно от чалгаджии на „университета“-АОНСУ. Със здраве, viva la chalga!

Анонимен потребител от Илко Анонимен, Неутрално 22 декември, 20:11 55 Обиден или неуместен коментар?
Даа, доцента май не е съвсем в час. Но то с мумиите е лесно, като говориш глупости не възразяват, а учените могат и да те напсуват. Значи, вярно че по света наука се прави в университети, но освен това съществуват – в Германия Макс Планк институти, в САЩ мощна система от национални лаборатории, във Франция ЦНРС и тн. Да не говорим за Русия и Китай където съществува академия. Явно доцентчето не е и чувал че в университетите в САЩ като станеш associate professor си на постояна позиция и не могат да те уволнят или пенсионират ако ще и да не си написал ред за 20 години. И това не е случайност, а го изисква работата – специфика на научната дейност, но той човека тези неща не ги разбира. И за космическите изследвания се е изказал – защо да губим традиции вьв високотехнологина област? За добро или лошо, платили сме за тях, по-добре да ги използваме. Вярно е, нямаме космодрум, но и пирамиди сьщо нямаме а какьв доцент по египтология се е прькнал.
БАН има срочно нужда от реформи, но не замислени и осьществени от такива псевдоразбиращи псевдоучени.
Анонимен потребител от GODO Анонимен, Неутрално 22 декември, 19:29 54 Обиден или неуместен коментар?
Големиат проблем е, 4е този г-н Игнатов НЕ Е никакав у4ен. От там идва и трагедията. Слу4айно предлага не 3 а 4 университета да станат центрове. Защо ли?
Ами защото НБУ го няма в стратегията. А го няма, защото го няма в световното университетско пространство. А той, нещастниа доцент и никакав у4ен иска да стане професор?
Вие г-не ВЬОБЩЕ не познавате БАН!
За Ваше неудовлетворение БАН спе4ели ДИРЕКТНО над 60% от проектите на МОН тази година. А те бяьа оценени от близо 500 4ужди у4ени от света. Каква по-добра атестациа от тази. В още поне 20% БАН у4аствува като сьизпълнител. И Вие имате нахалството да говорите за БАН. От къде ви взеха. Да изпълнявате поръ4ки на мафията.
Помислили ли сте, 4е ако у4ените от БАН влязат в НБУ, то ВИЕ ще трябва да из4езнете.
Доц.Въл4ев трябва добре да разгледа резултатите от конкурсите във Фонда и да си направи то4ния извод. А той е, 4е неговите съветници от Университети като НБУ, ТУ и др. не са у4ени и нямат право да се докосват до науката, защото от ембриони са били дале4 от нея.
Докато в БГ властват подобни НЕу4ени, страната ни никога няма да заеме достоино място сред другите европейски народи. А жалко!

Анонимен потребител от Rossi Анонимен, Неутрално 22 декември, 18:15 53 Обиден или неуместен коментар?
БАН трябва да се реформира радикално….
Анонимен потребител от Dobrota Анонимен, Неутрално 22 декември, 18:07 52 Обиден или неуместен коментар?
За пореден, но сигурно и не за последен, път Красимир Кабакчиев, той – дфн, вгз, аятолах и каквито си щеш още титли, звания, степени и т.н., самореклами от рода, че го познава целият китейски народ и че е велик лингвосемантик, се е произнесъл по любимата му тема – БАН. Откъдето, както сам си признава, е изгонен. Разбираемо е – и аз да бях изгонен от Светия синод, например, люто щях да мразя поп, патриарх и всички енориарши. Но неговата омраза, явно е за всички, прекрачва границата от патологичната логорея към патологичната циклофрения. Дори разумната реплика г-н Sophijski го вкарва от един цикъл в друг! И върти се, върти се дфн …. и т.н. като циганско колело. До следващия път, когато пак ще се завърти! Спиране няма!
А иначе да е казал нещо съществено по отношение на т.н. Стратегия, та дори и да коментира социопазарикономистите-нооуниверситетци? Няма такова нещо! Да коментира защо изкуствено се противопоставят научно-изследователски на научно-преподавателски кадри? Няма нужда! За дфн … и т.н. е равновероятно и всемполезно закриване на институт и превръщането му в катедра, респективно – откриване на институт, например по Европеистика, при наличието на катедра, занимаваща се с тези проблемантика от години. Кога как му изнася на феса на кефа!
А пък за останалите му изцепки в качеството му на перипетник на безнадеждността – всеки може да прочете и да си направи сметка за образа му!

Анонимен потребител от до №31 Lari Анонимен, Неутрално 22 декември, 18:02 51 Обиден или неуместен коментар?
Погледнахте ли резултата от конкурсите на НФНИ за 2008 г.? От там се вижда кой може да печели проекти и кой знае чужди езици (тази година проектите се пишеха и на английски език) – над 80 % от спечелилите проекти са на БАН, а в повече от останалите има неявно участие на учени
от БАН.

Анонимен потребител от ??? Анонимен, Неутрално 22 декември, 17:55 50 Обиден или неуместен коментар?
„Отпаднали са много грандомански идеи като КОСМИЧЕСКИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ. Важното е, че стратегията иска да вкара научните изследвания в коловоз, синхронен със случващото се по света.“ – това е мнението на доц.Игнатов, а мнението на света е (за тези, които могат да четат английски): Article rank
• 22 Dec 2008
• Hindustan Times
• B.R. Srikanth
• Bangalore, December 21
Lessons in management
from Chandrayaan
INDIA’S FIRST lunar orbiter Chandrayaan-I’s successful formula in management of diverse manpower – groups of scientists and engineers from across the world working in unison – has proved such an awe-inspiring model that multinational corporations (MNCs) and management forums across the globe are keen to emulate it.
Mylswamy Annadurai, project director of Chandrayaan-I, has been swamped by invites from MNCs and forums for lectures on management of human resources in a multi-partner collaboration.
He has spoken about ‘Team Chandrayaan’ at Bangalorebased MNCs Honeywell and Bosch, but declined invitations from Tata Consultancy Services and Project Management Institute, USA, for paucity of time.
Likewise, members of the Coimbatore and Thiruvananthapuram chapters of the Confederation of India Industry have heard him, while those in New Delhi will get an opportunity next week.
„I never thought I would be a good manager, but only an engineer. The MNCs want to hear how we managed a project in-
MYLSWAMY ANNADURAI, volving so many partners and whether they could replicate it along with collaborators. We were like a family with a lot of give and take, and that enabled us to pull it off successfully,“ he told the Hindustan Times.
On board Chandrayaan-I, six of the 11 instruments are from international space agencies – the US’s National Aeronautics and Space Agency, European Space Agency (a consortium of 17 European nations) and the THE BULGARIAN ACADEMY OF SCIENCES. Soon after the launch on October 22, the team won recognition in the form of an award for global cooperation from the International Lunar Exploration Working Group.
Besides, the successful launch and placement in a precise 100 km orbit have inspired many of its international partners to suggest that they would like to participate in Chandrayaan-II, scheduled for 2012. The Centre has sanctioned Rs 425 crore and signed a pact with Russia as a partner for a softlanding on Moon. This will be followed by a robot carrying out chemical analysis of lunar soil on the presence of water and mineral composition.
„We have heard from some of these teams that they want to be part of Chandrayaan-II and they have also indicated the kind of instruments they plan to contribute,“ Annadurai said.
He said Chandrayaan-III, planned for launch in 2015, would aim to land and bring home samples of lunar soil for detailed analysis on minerals and chemical substances present on Moon.

Анонимен потребител от аз Анонимен, Неутрално 22 декември, 16:40 49 Обиден или неуместен коментар?
Г-н Игнатов е изцяло прав. Реформите трябваше до сега да бъдат реалност. БАН остана също като подобни научни звена в бившия Съветски съюз в сферата на онези, които са изолирани и чакат държавата да им свърши работата. Румънската академия и тези от централна Европа отдавна са реформирани.
Същото може да се каже и за з-на за степените и званията, за ВАК – все структури, които отдавна трябваше да изчезнат. Явно е, че мнозинството политици са добре окопани. Нали сме европейци, ама не чак дотам…

Анонимен потребител от Prof. Konstantin Christov, DMN, USA Анонимен, Неутрално 22 декември, 16:39 48 Обиден или неуместен коментар?
БАН трйбжа сустестжено да промени структурата и функциите си. Колегите ж БАН и тази които дажат средстжа са наука ж Булгариа трйабжа да знайат: а)Наука се пражи от млади хора, студенти, аспиранти млади науцхни работнизи; б)Нобеложите награди в поже4е от 80% се пе4елйат от Университетски професори; ц)Отделните инсътитути на БАН трйабжа да се интегрират сас суответните унижерситети; д) БАН трйбжа да буде орган които да определйа осножните проблеми на науката у нас и да финансира науката. Министарут на Просжетата и Науката трйабва да буде поздравен за виздането си 4е в бедна Булгарийа наука трйабжа да се пражи предимно ж Унижерситетите както е ж поцве4е страни по света.
Анонимен потребител от До номер 46 Анонимен, Неутрално 22 декември, 14:30 47 Обиден или неуместен коментар?
Въпросът е в това, че в НБУ си раздават един-друг звания, което противоречи на закона. Законът трябва да се спазва. А това, че те грубо погазват закона и нищо не им се случва говори за някои неща…
А по-специално Славински дори не е малък доктор, но му дали професура и е шеф на департамент)) Нима не разбираш цирка ? А за доцент не си прав. На Запад имат associate professor, което е еквивалент на доцент.

от Прагматика Анонимен, Неутрално 22 декември, 14:05 46 Обиден или неуместен коментар?
@ 26, като казваш, че ВАК не била признала някого за проферсор и мед ти капе от устата. В твоите очи явно ВАК са нещо много велико, но за хора, които са имали допир досега само със западанта образователна ссистема, това е някакъв израстък, за чието съществуване не са подозирали. Философи и социолози, които определят, дали един молекулярен биолог може да стане доцент. А то титлата „доцент“ я има само в България, но те това откъде да го разберат.
Анонимен потребител от Петров Анонимен, Неутрално 22 декември, 12:30 45 Обиден или неуместен коментар?
Разсъжденията на ректора – египтолог са от времето на Аменхотеп.Интересно къде ги е научил тези „модерни“ теории, сигурно в Санкт Петербург (Ленинград), където е защитил степен лично някоя мумия му ги е казала.
Преглед на профил от Sophijski Неутрално 22 декември, 10:33 44 Обиден или неуместен коментар?

По отношение на № 42
Борислав

Анонимен потребител от Не ме предизвиквай! Анонимен, Неутрално 22 декември, 10:17 43 Обиден или неуместен коментар?
Ще почна с това което се вижда от снимката!
Впечатления:
1. Селски хитрец тип – „К,вото и да кажеш, я моем да го отречем“
2. Цивилизацията като такава ( педикюр, фитнес, душ сутрин …), не съществува!
3. Отслабва с воля и лишения ( незнайно защо)
4. Има точни белези на надхвърляне нивото на компетентност и изпадане е силен стрес поради това.
5. Вратовръзката е стара, но добре вързана. Сигурно на „пръстче“
6. Хигиената е силно занемарена. Няма навик да се бръсне всеки ден. Пропуска го с удоволствие.
7. Старание във дрехите, но без резултат – ризата и сакото са демоде и износени. Сакото е конфекция (или е отеснял в раменете)
8. Лице – отворен селски тип, широк ъгъл, волево, уши правилни – издават средни към високи умствени възможности.
9. Ретроградност и некомпетентност. Не приема чужди идей! Любим израз :“Да не стане нещо, че …“
10. Ако не беше толкова страхлив щеше да е още по авторитарен.
11. Поти се много и непрекъснато. Обикновенно това е белег за стрес и непрекъснати лъжи! Високо вероятно е да е пренебрегван в детството си и дори да е малтретиран.
12. Може да обещае всичко! Прави само онова което почти е готово. Раздухва успехите!
13. Похотлив, нахален до невъзпитаност, авторитарен тип, търси слаби опоненти. Страхува се неистово от истинска работа.
Изводи:
1. … после
Абе един – средно ниво прислуга!

Преглед на профил от Красимир Кабакчиев, дфн Неутрално 22 декември, 10:13 42 Обиден или неуместен коментар?
След като г-н Sophijski коментира изказванията ми, редно е да му отговоря.
Г-н Sophijski, реформа, ако има, тя ще бъде без Вас. А атестат за Вашите интелектуални възможности е коментарът Ви, в който обяснявате каква е моята позиция …
Красимир Кабакчиев, дфн

Анонимен потребител от Nikolay UK Анонимен, Неутрално 22 декември, 10:11 41 Обиден или неуместен коментар?
до #33: по-резонно е да се ползва Гугъл Сколар: http://scholar.google.co.uk/scholar?hl=en&lr=&q=ignatov+egyptian&btnG=Search
Всъшност в случая не е толкова важно какви са научните постижения на доцента, а какво иска да каже – неща, които звучат доста разумно. Тези, които отправят персонални нападки просто явно нищо не могат да кажат по съществото на неговите предложения. Защото е много трдно да се намерят логични аргументи срещу въвеждане на конурсно начало при финансиране на науката. Тези, които не спират да повтарят как БАН произвежда голяма част би трябвало да кажат и каква част от бюджета за наука отива в БАН в сравнение с парите за наука за университетите.
Единственото противоречие е, че Игнатов явно предлага срочни договори за БАН, но не и такива за университетите. Принципът трабва да е един и същ за БАН и университетите не зависимо дали става дума за проектно финансиране или трудови договори.
Иначе #11 е абсолютно прав – науката се прави от учените, не от институциите. Ако парите отидат от БАН в университетите, учените ще ги последват. Предимството на университетите е, че са по-близко до студентите и могат по-ефективно да допринесат за вливането на свежи кадри и обновяването на българската наука. Така е и в повечето страни на Запад.

Преглед на профил от Красимир Кабакчиев, дфн Неутрално 22 декември, 10:10 40 Обиден или неуместен коментар?
Разбира се, от друга страна, г-н Игнатов е прав да пита: „Къде по света дават доживотни заплати на академиците?“
Само че един учен и интелигентен човек щеше да обясни ЗАЩО ги дават, както и защо тази „държава“ е такава, че го правят.
Ето моето обяснение, дадено вече десетки пъти, включително и в подписката за оставка на крадливата пасмина, наречена правителство (която може всеки нормален човек да подпише):
http://www.bgpetition.com/ostavka_pravitelstvoto/page-2.html
Сергейчо с моторчето не е същински премиер, той е инсталиран там като маша на огромната комунистическо-сталинистк Бг-клика, която трябваше да бъде морално и административно унищожена чрез лустрация, но беше съхранена от „синьото“ правителство, а после лансирана от „партията“ на мадридския необразован индивид. Неотдавна така нареченото правителство отпусна доживотни депутатски заплати (1900 лв.) на академиците, член-кореспондентите трябва да вземат 30% от заплатите за академиците. Поредно гнусно безобразие на некадърната крадлива пасмина, осъществено за сметка на Данъкоплатеца! Чрез титлите академик и член-кореспондент абсолютно безспорно се предоставят привилегии! Те са противоконституционни! Чрез тях грубо се нарушава една от фундаменталните разпоредби в Конституцията, а именно член 6, който гласи: „(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.“ Учените сред тези две групи са само 20%, другите са номенклатурчици и техни асоциати. Член-кореспонденти са напр. Лилов, член на криминалната шайка „Политбюро“, и Проданов, отричащ зверствата на сталинизма. Решението е епохално по своята циничност и наглост, като се има предвид положението на пенсионерите и бедните в тази „държава“.
Красимир Кабакчиев, дфн

Анонимен потребител от sodom Анонимен, Неутрално 22 декември, 10:07 39 Обиден или неуместен коментар?
Веднага ви казвам – работих в БАН пет години и освен дуещи се пуяци, които са тотално некадърни и неграмотни нищо друго не видях. Спечелих им един проект и те си разпределиха парите и привилегиите. Днес вече не съм там, работя по проект към евроструктурните фондове за 100 000 евро, а в „моя“ бивш институт има нула доходи и нула проекти.
ТОЛКОВА ОТ МЕН!

Преглед на профил от Sophijski Неутрално 22 декември, 10:03 38 Обиден или неуместен коментар?
Чудех се кога ли Красимир Кабакчиев, дфн ще вземе отношение по повдигнатите въпроси, заемайки позиция ex cathedra…Всъщност позицията на големия доктор на филологическите науки не е да се направи качествена структурна реформа в академичната сфера, а нещо доста по-тривиално: „Стани ти, за да седна аз“…
Борислав
Анонимен потребител от Главен Асистент Анонимен, Любопитно 22 декември, 09:56 37 Обиден или неуместен коментар?
Нямам представа колко от пишещите тук са работили с хора от БАН, на мен ми се наложи неколкократно за последните 2-3 години по различни проекти да имам взимане-даване ссъ служителите им.
Не очаквах, че за мизерните заплати, които получават хората на науката в БАН ще работят така отговорно и задълбочено.
За НБУ, дюкян за дипломи, по-добре да замълчим.

Анонимен потребител от Давидов Анонимен, Неутрално 22 декември, 09:56 36 Обиден или неуместен коментар?
БАН трябва да се отърве от технологичнит институти с пазарна стойност и да се сведе ,както във всички западни страни до до институти с хуманитарна-културна и без пазарна стойност в направленя, история, изкуствознание,математика,музикознание, археология,литература и4 др. културно-просветни дейности.

Анонимен потребител от за БАН Анонимен, Неутрално 22 декември, 09:56 35 Обиден или неуместен коментар?
Задължително – пенсионна възраст-макс 68 год-моето мнение. Доживотните привилегии за академици и член-кореспонденти да се отменят от следващото правителство. Досиетата и лустрация.
Искането за независима атестация от ЕУ – стъпка в правилна посока ще покаже и научната несъстоятелност на СУ и другите пуцове – те никога няма да поискат такова нещо.
На игнатовци и разни социолози духачи и подобна измет не би трябвало да се обръща внимание както и на гъзолизеца на Черепа.
Добре е нищо не правещите институти и други звена от хуманитарната,социалната и подобни области да са разделени от точните и природни науки където критериите са международни.
Джуджето Съботинов догодина да е аут.

Анонимен потребител от До № 31 – ГОЛЯМОТО ЧЕТЕНЕ ИЛИ ГОЛЯМОТО СРАНЕ Анонимен, Неутрално 22 декември, 09:50 34 Обиден или неуместен коментар?
Абсолютно прав(а) си , Лари! Това са скотове, вонящи на пот, немиещи се изроди, които следва да бъдат незабавно затворени. Поддръжката на БАН е …250 000 000 лева – е, ако това не е разхищение!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен потребител от Хека, Re:тутанкамон (The Body Of God) Анонимен, Неутрално 22 декември, 09:46 33 Обиден или неуместен коментар?
Хубаво е,че всички анти-НБУ настроени тук,са любознателни и търсещи.Ама,я,по-добре си вдигнете четирибуквията от меките столчета пред компютрите и излезте да пообиколите книжарниците и библиотеките поне в София,щото търсачките в Интернет дават толкова оскъдна информация,та дори осемгодишната ми дъщеря знае,че за да получи качество,Уикипедия и Гугъл са последните места,където може да се навре да дири…Ама „Чукча не читатель,чукча- писатель“…
Иначе,ето ви и Гугъл резултатче:
http://googlesearch.oucs.ox.ac.uk/search?site=default-minus&proxystylesheet=admin-dev&ie=UTF-8&access=p&output=xml_no_dtd&q=Sergei%20Ignatov&client=oxford&search_type=pages

Анонимен
потребител от МЕИ Анонимен, Гневно 22 декември, 09:42 32 Обиден или неуместен коментар?
НБУ е преди БАН в списъка на странните научни звена за затваряне, барабар с Ректора си египтолог/?!/…
от LARI Анонимен, Неутрално 22 декември, 09:40 31 Обиден или неуместен коментар?
Интелектуалните чикиджии от БАН не могат да печелят проекти, драги ми Смехурко! Там първо, не се говорят западни езици, за да се обвържат с чужди научни институции. Второ, никой не отбира от специалността, в която „работи“ – типичен пример са психологическия, социологическия и философския институт. Трето, те не разбират нищо от реалността, дуят се и се имат за велики. Четвърто, събират се по за 1 час седмично, нямат абсолютно никаква представа за категориален апарат и т.н. Следователно по проектите ще се наблюдава УНИКАЛНО, ТОТАЛНО СРАНЕ с марката БАН. А колкото до това, че се занимавали с фундаментални изследвания… Великобритания е 60 млн. и си има Стивън Хоукинг и Антъни гидънс, България е 6,5 млн., но за сметка на това си има 10 000 банаджии…

Преглед на профил от Красимир Кабакчиев, дфн Неутрално 22 декември, 09:37 30 Обиден или неуместен коментар?
Добавка. Следва да бъде запитан и великият египтолог Игнатов дали сътворява произведенията си в рамките на работното време на учените в НБУ (ако учените в НБУ имат работно време).
Красимир Кабакчиев, дфн
Преглед на профил от Красимир Кабакчиев, дфн Неутрално 22 декември, 09:34 29 Обиден или неуместен коментар?
Написаното вече от мен съвсем не означава, че приемам повечето от изразените в интервюто позиции. Някои от тях са повече от смешни и наивни. Например:
„Срещал съм световни учени, които имат само един доктор пред името си и към тях се обръщат на малко име.“
Както се казва в такива случаи: „Добрутро!“ Господинът е открил колелото!
Друга смешна и наивна мисъл:
„В БАН има институти, в които се работи дори денонощно и те печелят много пари по международни проекти, но има и такива, където се ходи само един ден в седмицата, когато има приемно време. През останалото време там са само библиотекарят, секретарят и портиерът.“
Смешно и наивно е, защото зависи от областта, в която се работи. Вярно е, че институтите от обществените и хуманитарните науки в БАН са пълни с некадърници – много от които впрочем населиха и НБУ. Но да се твърди, че работещите в тези институти трябва да стоят на работните си места, за да произвеждат научна продукция, е повече от глупаво!
Тук можем да запитаме г-н ректора на НБУ дали изисква от професорите Дайнов и Славински (нямам нищо против и двамата, и даже са ми симпатични) да пребивават по 8 часа на ден в кабинетите си в НБУ, за да сътворяват великите си научни произведения (доколкото те съществуват – вж. по този пункт и другите мнения тук).
Красимир Кабакчиев, дфн

Преглед на профил от Красимир Кабакчиев, дфн Неутрално 22 декември, 09:22 28 Обиден или неуместен коментар?
ИСТИНИТЕ ЗА БАН
Отправям препоръка към нормалните хора в този форум първо да прочетат статията на проф. Лазарин Лазаров, озаглавена „НЕОБОРИМИТЕ ИСТИНИ ЗА БАН“:
http://tech.groups.yahoo.com/group/bulgarianscienceproblems/message/3448
А след това и моята реакция на тази статия, вече публикувана там. Позволявам си да я предложа и тук, тъй като считам, че разкрива най-важния (според мен) аспект от осъществянаното вече 18 години не само абсолютно некадърно, но и криминално управление на БАН.
Брилянтна статия на професор Лазаров!
Аз съм бил и продължавам да бъда в спор с професор Лазаров заради някои негови подходи като администратор на сайта – докато той не беше обявен за негов блог (сега вече като негов блог, той може да прави каквото си иска), но винаги – и тук, и другаде, съм подчертавал обстоятелството, че той явно много разбира от управление и финансиране на науката и прави забележителни анализи и предложения за решения.
Присъединявайки се към всичко казано в статията „НЕОБОРИМИТЕ ИСТИНИ ЗА БАН“, искам да взема отношение по ето този пункт в нея, изключително важен:
„Институтите на БАН не се акредитират и учените не се атестират.“
Абсолютно вярно! Но нека да анализираме какъв точно е механизмът на това противоправно и, бих казал, флагрантно криминално, поведение на управата на БАН и на институтите. Това поведение се изразява или в неатестиране, или в атестиране, което е незаконно (доколкото не се извършва законосъобразно – вж. по-долу).
Чл. 58. (1) от Устава на БАН гласи: „Дейността на учените в БАН се оценява периодично по критерии и методика, утвърдени от Общото събрание на академията, допълнени съобразно научната област от научния съвет на постоянното научно звено по процедура, определена в правилника по чл. 36, т. 1 от този устав.“
Това означава, че атестирането (т.е. оценяването на научно-изследователската дейност) на учените в БАН трябва да се извършва на базата на УНИФИЦИРАНИ ЗА БАН ОБЩИ КРИТЕРИИ, които, първо, разбира се, трябва да съществуват, второ, трябва да са НАУЧНООБОСНОВАНИ, трето, трябва да са ПУБЛИКУВАНИ, четвърто, ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЛАГАТ. Едва след като са налице създадени такива УНИФИЦИРАНИ ЗА БАН ОБЩИ КРИТЕРИИ, НАУЧНООБОСНОВАНИ и ПУБЛИКУВАНИ, всеки отделен институт има и правото, и задължението да създаде ДОПЪЛНИТЕЛНИ критерии, в които да се отчита спецификата на съответната научна област. Но, съответно, разбира се, тези ДОПЪЛНИТЕЛНИ критерии НЕ МОГАТ ДА ПРОТИВОРЕЧАТ НА УНИФИЦИРАНИТЕ ЗА БАН ОБЩИ КРИТЕРИИ (чието съществуване е задължително по Устава на БАН – чл. 58)!
Осъществено ли е това в БАН? Разбира се, че не е осъществено.
Първо, УНИФИЦИРАНИ ЗА БАН ОБЩИ КРИТЕРИИ (и МЕТОДИКА) НЯМА! До пролетта на март 1999 г. НЯМАШЕ ИЗОБЩО! Но няколко месеца след моята статия „БАН си остава бастион на номенклатурата“,
http://www.geocities.com/kkabakciev_politart1/BAN.html
публикувана през септември 1998 г., беше създадено някакво подобие на критерии и методика по чл. 58 от Устава на БАН, което може би дори е било прието от Общото събрание на БАН. Но критерии и методика не бяха публикувани. Този аспект на проблема съдържа два пункта, които следва да се обсъдят. Първият е, че един негативен факт като липсата на даден нормативен акт, е трудно доказуем или недоказуем. Вторият е, че всеки нормативен акт трябва да се публикува, в противен случай той просто не съществува. Това положение е ясно, записано е в Конституцията:
„Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат. (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие. […] (5) Всички нормативни актове се публикуват. Те влизат в сила три дни след обнародването им, освен когато в тях е определен друг срок.“
Аз лично работих в БАН до март 2002 г. и мога твърдо да заявя, абстрахирайки се от принципното положение, че негативни факти не могат да се докажат или е трудно да се докажат, че до онзи момент критерии и методика за атестиране на учените в БАН не съществуваха! Ако бяха съществували, те щяха да бъдат прилагани, и трябваше да бъдат прилагани. В института в който работех, такива критерии и методика за атестиране на учените НЕ БЯХА ПРИЛАГАНИ! Не бяха никога приложени – и това вече е съвсем сигурно – спрямо моята собствена научноизследователска дейност!
На базата на горепосоченото, както и на допълнителната информация, която имам, мога да направя предположението, че
В БАН И ДО ТОЗИ МОМЕНТ НЯМА УНИФИЦИРАНИ ЗА БАН ОБЩИ КРИТЕРИИ ЗА АТЕСТИРАНЕ (по чл. 58 от Устава на БАН)!
Ако това е вярно, то означава, че
УПРАВАТА НА БАН НЕ ПРОСТО ОСЪЩЕСТВЯВА ПРОТИВОПРАВНА ДЕЙНОСТ, ТЯ ИЗВЪРШВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СЪСТОЯЩО СЕ В ТОВА, ДА НЕ СЕ ОЦЕНЯВА НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ДЕЙНОСТ НА УЧЕНИТЕ!
И, СЪОТВЕТНО, СПОРЕД МЕН, ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОБРАЗУВАНО НАКАЗАТЕЛНО ПРОИЗВОДСТВО СРЕЩУ СЪОТВЕТНИТЕ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА, КОИТО СА ДОПУСНАЛИ И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ДОПУСКАТ НЕИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЕДНА ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ КЛАУЗИ – А МОЖЕ БИ И НАЙ-ВАЖНАТА – В УСТАВА НА БАН!
Разбира се, дали изобщо е възможно образуването на такова наказателно производство при наличието на една държавна власт (изпълнителна, съдебна), която е направо криминална и заради която България днес е поставена на подсъдимата скамейка от органите на Европейския съюз, е отделен въпрос. Твърде съмнително е, че е възможно. Остава друг вариант:
РАБОТЕЩИТЕ В БАН САМИ ДА СЕ ПОГРИЖАТ ДА БЪДЕ ИЗПЪЛНЯВАНА НОРМАТИВНАТА УРЕДБА НА БАН, КОЕТО ОЗНАЧАВА ДА ИЗРИТАТ ДОСЕГАШНИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ, НАРЕЧЕНИ УПРАВА НА БАН, И ДА ДАДАТ МАНДАТ НА НОВИ ХОРА, КОИТО ДА ИЗВЪРШАТ НЕОБХОДИМОТО – КАТО НАПРАВЯТ И ЦЯЛОСТНА РЕФОРМА В БАН!
Сигурно повечето от четящите и пищещите в този блог ще се съгласят с мен, като кажа, че това е още по-малко възможно и дори е почти напълно невероятно!
Ето защо не мога да завърша това съобщение оптимистично. БАН е в тежка ситуация, тя е в тежка ситуация заради своите управници – некадърни, криминални, комунистически. Ако се извърши реформа, тази реформа ще бъде наложена отвън. И дано да бъде наложена!

Красимир Кабакчиев, дфн
Анонимен потребител от Стая 101 Анонимен, Неутрално 22 декември, 09:05 27 Обиден или неуместен коментар?
Леле как се палят хората около науката. Пове4ето коментари ми прили4ат на обсъждането на последния ма4 на Левски в кварталната шкембеджийница. Посланието ми до хората, които пишат персонални мръсотии, а не дебатират идеи е, 4е е крайно време да потърсят професионална помощ и да ни оставят малко намира от присъствието си

Анонимен потребител от До номер 20 Анонимен, Неутрално 22 декември, 09:03 26 Обиден или неуместен коментар?
Ами естествено, че НБУ ще се самофинансира. Че така наречените студенти там плащат яки такси. Все пак искат да получат тапия, а като не могат да влязат в СУ или УНСС или някой дру, отиват в НБУ. НБУ произвежда и измислени висшисти и доценти и професори. Я да видим научната продукция на „доцентите“ и „професорите“ от НБУ. Ами защо не минават през ВАК ???? „Професор“ Дайнов е всъщност законен доцент, като ВАК му е дала доцентурата едва на петия път. Четири пъти ходатайствата не са помогнали, та е станало чак на петия път. Нека Игнатов ни каже колко години преподавателски стаж има „професор“ Антони Славински преди да стане такъв ? И каква е научната му продукция преди „професурата“ !
http://www.nbu.bg/index.php?l=692
Защо му е дадена
почетна професура ? Че той дори дисертация не е защитил, г-н ректоре ? Влезте в сайта на ВАК и напишете Антони Славински ще видите, че той дори не е доктор, камо ли доцент и професор))).
http://phd-center.bvu-bg.eu/index.php?Cmd=searchzasht

Анонимен потребител от Мисля си … Анонимен, Неутрално 22 декември, 08:05 25 Обиден или неуместен коментар?
Вероятно НБУ ще го гонят от АОНЦУ и си търсят сгради! Дано Борисов не се сети да направи там нов студенски град!

Анонимен потребител от Продава се боклук Анонимен, Неутрално 22 декември, 08:01 24 Обиден или неуместен коментар?
НАШ ЕГИПТОЛОГ СБИРА
КРАЙ РЕКА НИЛ ДРЕВНИ
МАГИИ И ГАДАТЕЛСТВА
Освен ректор на НБУ за втори мандат, доц. Сергей Игнатов (р. 1960) е и „египтолог № 1“ у нас. Завършвайки ориенталистика в Санкт-Петербургския университет (1985) и след специализация в Оксфорд (1994), той защитава доцентура в СУ (1997), а сетне оглавява департамента „Средиземноморски и Източни изследвания“ в НБУ (2000). Своето увлечение по древните магии и съногадания, практикувани пр. н. е. около р. Нил, авторът излага в основния си труд „Египет на фараоните“.
Ако няма кой да го купище го подарим на следващи господари! Първо за руснаците, после за американците, после бизнесмен, после всезнайко, после …
Преглед на профил от Sophijski Неутрално 22 декември, 07:57 23 Обиден или неуместен коментар?
На защитните на статуквото в БАН ще кажа само, че наскоро бившият главен научен секретар на БАН Наум Якимов стана заместник-ректор на Нов български университет по международната дейност и връзките с обществеността. Колеги от БАН, плюейки по такъв начин срещу НБУ, вие всъщност плюете по научния потенциал на БАН, тъй като немалка част от преподавателите в НБУ на основен и на допълнителен трудов договор, както и на хонорар идват от БАН – както впрочем и аз. Що се отнася до научния авторитет на ректора на НБУ – поровете се малко в интернет и ще разберете.
БАН трябва да се реформира и това е ясно като бял ден, защото, ако си мислете, че онова малоумно събрание на академиците и член-кореспондентите ви води по правия път – жестоко се лъжете. БАН има(ше) страхотен научен потенциал и при подходяща структура и инфраструктура може да дръпне много напред. Помислете върху това…
Борислав

Анонимен потребител от доц.Сергей Игнатов, до Но.21,който… Анонимен, Гневно 22 декември, 07:54 22 Обиден или неуместен коментар?
…заплашва: „А на тоя юнак ще му побликуваме до ден два психологическия профил…“
Хайде де,публикувай го този ‘профил’. До ден-два? Или до година-две ?!
Клеветник!

Анонимен потребител от обичайте се ! Анонимен, Неутрално 22 декември, 07:33 21 Обиден или неуместен коментар?
Четох и се смях! По поръка на нашите „партньори“ от САЩ, БАН беше смачкана с намаляване на парите последните 20 години!
Аз съм един от хората който е давал многократно големи суми пари за да подпомага науката която се прави в БАН!
Какво да споделя? Когато не работи полицията я преструктурират, когато не работи БАН го закриват! Защо? Ами терена е по-голям! Колко блокове ще тостроят там … е…ееее! Идете на ОРИОН в Люлин там преватизираха института и предприятието за производство на ваксини! Всичко е блокове и бензиностанции!
Няма да ви стигне боклуци!!! Само че това което сега рушите няма да се въстанови никога!
А за тоя ПАЛЯЧО ще напиша отделно! Сега ще кажа, че пуцовете са повече висши учебни заведения от тази смешка НБУ.
Преди години за посмешище беше ВИФ сега имам безпорен фаворит -НБУ ( новите български умници) селяндур до селяндур кой от кой по-натъпкан с отрицателни качества!
А на тоя юнак ще му побликуваме до ден два психологическия профил за да прочетете за какво става дума … Страшно е ! Да не говорим за студенсткото му досие. Тогава ще го наричате по друг начин и наглостта му ще се изпари на момента!

Анонимен потребител от Прагматика Анонимен, Неутрално 22 декември, 07:30 20 Обиден или неуместен коментар?
Тези, които се нахвърлят на НБУ, да да не забравят: НБУ се самофинансира, прави печалби и плаща данъци. БАН, УНСС, ВМЕИ…са в една табличка-притурка към държавния бюджет, кой с 95 милиона лева субсдидия (БАН), кой с 20 милиона, кой с 10 милиона.
Мога спокойно да кажа, че ако бяхме дали тези 95 милиона на някой немски ВУЗ, въпреки 10-торно по-високите заплати щяхме да получим повече научна продукция, отколкото от БАН

Анонимен потребител от Банаджията Анонимен, Неутрално 22 декември, 07:24 19 Обиден или неуместен коментар?
Малоумник! „броят на институтите да се променя в зависимост от проектите, с които се занимават“ – браво бе! Все едно всеки път и за всяка дестинация да си строим нови пътища и ж.п.линии! Така се създава нов институт! Тоя малоумен кретен има не само тъпанарска физиономия, но и изтънчено каруцарско мислене и олигофренско излъчване – съжалявам за грубия език, но такива като него само този изразен стил разбират.
Анонимен потребител от н.с. Онзи Анонимен, Неутрално 22 декември, 07:06 18 Обиден или неуместен коментар?
Простаците и необразованите люде в България вече имат АБСОЛЮТНО мнозинство! И както всеки уважаващ себе си Простак и Неграмотник и те искат смъртта на БАН, т.е. смъртта на Различните, на умните уроди, на начетените многознайковци и можещите хора! Да живее еснафлъка и посредствеността! Долу науката и културата! Дайте повече чесън, ракия и мезета!

Анонимен потребител от тутанкамон Анонимен, Неутрално 22 декември, 05:59 17 Обиден или неуместен коментар?
The Body of God (Paperback)LakovPress
by Sergei Ignatov
Sergei Ignatov, Rector of the New Bulgarian University, Sofia, Bulgaria, Associate Professor of Egyptology. Graduate of the Department of Oriental Studies, St. Petersburg University, Russia. M.A. and Ph.D. in Egyptology from St. Petersburg University.
Habilitation from the „St. Kliment Ochridski“ University of Sofia, Bulgaria.
Has published widely in the field of Egyptology.
LakovPress
46 Evlogi Georgiev Blvd., vh. 2, ap. 11
1504 Sofia, Bulgaria
Книжлето на др.Игнатов сер-гей е издадено от друг световноизвестен издател-др.Лаков
– това е науката на олигофрена от снимката.
НБУ е толкова университет, колкото Азис е професор. Това е една червена фабрика за пари намираща се в сграда на АОНСУ – какво да се коментира. Има нова тенденция и тя е много тревожна – след като управляващите обезкостиха средното образование сега вече е наред висшето. Явно плутокрацията прави всичко възможно да осигури единствено за себе си и за слугите си достъпът до знания.
Пък и имотите на БАН са апетитна хапка за олигарсите обслужвани от такива „социолози“ като Андрей Райчев и като тази шушумига Сергей Игнатов имаща незаслужено претенции да е доцент.

Анонимен потребител от geycho ignatov Анонимен, Неутрално 22 декември, 02:40 15 Обиден или неуместен коментар?
Другарю сер-гей не намирам твои публикации-къде са?

Анонимен потребител от Рамзес299 Анонимен, Неутрално 22 декември, 02:37 14 Обиден или неуместен коментар?
Доц. Иванов е египтолог– какви са неговите научни постижения.

Анонимен потребител от Доцент Анонимен, Неутрално 21 декември, 23:24 13 Обиден или неуместен коментар?
Какви изследвания и какви резултати има БАН през последните 15 години?

Анонимен потребител от evolution Анонимен, Неутрално 21 декември, 21:56 12 Обиден или неуместен коментар?
Когато един закон е лош, наш дълг като хора и граждани е да се борим да го подобрим

Анонимен потребител от стефко Анонимен, Неутрално 21 декември, 20:25 11 Обиден или неуместен коментар?
За мен е важно да се отбележи, че изследванията се правят от учените, а не от институцията. Добрите учени ще си нямерят подходяща среда за изследванията.
Преглед на профил от BELLAMY Неутрално 21 декември, 20:22 10 Обиден или неуместен коментар?
La loi e dure, mais c’est la loi!
Законът е суров ,но това е закона!
E.M.T.
Анонимен потребител от nemo Анонимен, Неутрално 21 декември, 20:19 9 Обиден или неуместен коментар?
до Но 2. КЕМИ, а да духаш не те ли подтиква нещо отвътре?!
Анонимен потребител от Доста нахално Анонимен, Неутрално 21 декември, 19:34 8 Обиден или неуместен коментар?
Доста нахално е точно този да говори за БАН. Та той е ректор на един измислен университет с уникално слаби студенти (те са тези, които не могат да влязат в СУ, УНСС и др. стари държавни университети) и смехотворни преподаватели, които сами си решават кой да е доцент и кой професор въпреки, че има закон за научните степени и звания и в него е казано, че ВАК присъжда тези звания. А законът лош или добър трябва се спазва. Ако държавата беше на място, досега да е закрила този „университет“. Достатъчно е само да споменем, че там преподават „професор“ Дайнов и „професор“ Славински, който беше фактор по Костово време)) Впрочем дано скоро оповестят имената на преподавателите-ченгета – може да се окаже, че НБУ е доста интересно място)
Впрочем нека „ректорът“ на „университета“ ни каже как стартира този университет ? За незнаещите ще кажа, че той се намира в една от сградите на …АОНСУ Има някакъв символ в това

Анонимен потребител от temerut Анонимен, Неутрално 21 декември, 19:28 7 Обиден или неуместен коментар?
Тая мантра взе да ми омръзва – мястото на науката било в университетите. В кои университети? В Софийския, в НБУ, във Варненския свободен такъв, или в Харвард, в Хайделберг, в Бъркли? Щото нерде Ямбул, нерде Стамбул. Аз бих запитал г-н доцента, например, в НБУ каква наука са създали последните три, айде четири години. Щото той голем борец се пише, ама има съвсем друго наум. А, доценте?

Анонимен потребител от Nikolay UK Анонимен, Неутрално 21 декември, 19:02 6 Обиден или неуместен коментар?
Интересно откъде #5 има тези проценти? И как ги смята – брой публикации, брой цитати или брой патенти? Защото иначе сравняваме портокали с ябълки.
Това къде се прави науката може да се види по това кой полуава нобелови награди. Огромната част от нобелистите са университетски професори. Има някои, които работят в държавни или частни изследователски центрове (напр. в Лос Аламос, Оук Ридж, Бетесда или Колд Спрингс Харбър), но те са редки изключения. Просто университетските професури (особено тези в елитните университети) носят много повече престиж от това да си служител (пък ако ще и на ръководна длъжност) в някой от тези изследователски центрове.
Доц. Игнатов изказва доста разумни идеи. Особено ми допада това за непостоянните договори. Но ако подходът е принципен тогава трябва да се приложи не само спрямо БАН, но и спрямо университетите. да се въведе мандатност – 4 или 5 години, като за всеки следващ мандат трябва да се кандидатира наравно с външни кандидати. И който има по-добри публикации (брой цитати от небългарски автори), той печели мандата. Просто и ясно.

Анонимен потребител от Марсианец Анонимен, Неутрално 21 декември, 18:36 5 Обиден или неуместен коментар?
В ЕС само 35% от науката се прави в университетите, а в USA – само 12%.
Този доцент от Марс ли е паднал?

Анонимен потребител от Полупроводник Анонимен, Неутрално 21 декември, 18:21 4 Обиден или неуместен коментар?
37 години работих във ведомствен институт свързан с микроелектрониката.Една от причините тази наукоемка промишленост да загине е,че за тези години БАН не предостави нито една идея или разработка, която ведомствения ни институт да внедри в производството. Повтарям: нито една!Въпреки че съществува Институт по физика на твърдото тяло.Какъв е смисълът от съществуването на такива институти. Сега по сергиите продават апаратчета с течни кристали китайско производство. „Голям“ учен от БАН преди няколко години стана академик точно по течни кристали. Някъде да се произвеждат унас? Или пък твърдотелни светодиоди.Вече в света се произвеждат какви ли не.Ето имам си фенерче, зарежда се от слънцето и свети с 4 синкави светодиода с голяма мощност. Къде са нашите? Няма, а учените от БАН още откриват колелото. Когато през 1964 г. бях студент и ходих на практика в БАН, там имаше една лаборатория „Германий“. Камаджиев и сътрудници се мъчеха да шлайфат парче германий. В това време в Ботевград се строеше завода за германиеви прибори.Технологиите бяха обработени, даже парцалите в завода бяха френски. А каква беше целта на Камаджиев не стана ясно.Мой бивш колега-турчин се изсели в Турция и двете му дъщери са докторанти в Корнуел по компютърна архитектура.Забележете те са стипендианти на ИНТЕЛ и практикуват там, а не в Американска академия на науките.Така че БАН е остаряло понятие.

Анонимен потребител от kamenl Анонимен, Неутрално 21 декември, 18:16 3 Обиден или неуместен коментар?
БАН е типичен пример за соц хранилка: „ний ги лъжем че работим, те ни лъжат че ни плащат!“
Със ‘заплатите’ в БАН не може да се нахраниш, камо ли да гледаш семейство. Затова и онези ‘учени’, дето не ги бива за друго, ‘учуват’ цял живот в някой институт и живеят като скотове.
Има и други БАНаджии – такива, които използват скромната материална база (най-вече под формата на бюра, столове и комуникации с европейските научни институции), за да работят истинска работа по евронаучни проекти, и да печелят – макар и не мегаломански, но сносно.
И тук моят въпрос е:
Защо да стимулираме търтеите, които кретат едва едва? Само за да имат бюра и столове ‘другите’, които така или иначе печелят с труд и ум, а не от мизерните бюджетни подаяния?
Мястото на науката е в университетите. Източника на финансиране е: част от държавата, част от бизнес спонсори, част от такси за студенти. Така е било, и ще бъде, по цял свят. Такива институции като БАН са били адекватни през 18 век, а през 20-21ви са абсолютен архаизъм.

Анонимен потребител от Кеми Анонимен, Неутрално 21 декември, 16:46 2 Обиден или неуместен коментар?
Това жалко доцентче Египтологов, вместо да каже нещо смислено как да се оправи висшето образование, все с БАН се занимава и то без да има хабер как се прави наука и какво и трябва на науката. И стига с тия лъжи, че в БАН не се работело на проектен принцип. За наука пари идват само от проекти, а БАН плаща само заплатите, тока и водата, както е и в Университетите.А дава ли си сметка колко пари трябват за организиране и екипиране на Изследователски центрове към университетите. И кой ще работи там като преподавателите нямат време дори да си готвят лекциите. Трябва малко повече да се мисли. Дайте да разрушим нещо което отдавна е показало че работи (в типичен български разрушителен ентусиазъм), а после ще му мислим как да се оправяме. Нещастници!!

от Руси Анонимен, Неутрално 21 декември, 16:12 1 Обиден или неуместен коментар?
БАН е болна, много болна… Работя от 10 години срещу сградите на БАН и имам възможността всеки ден по 2 пъти да пътувам в градския транспорт с тумби служители на институцията. Трябва да кажа, че за 10 години по 250 работни дена нито веднъж не чух от устите им поне една думичка, която да подсказва, че тези хора се занимават с наука. Как пък веднъж не споменаха ом, херц, неутрон, волт, ампер, джаул, ДНК, фотосинтез, гаус-крюгеров координат или поне името на някой философ. Говори се само за премии, комисии, избори, парно, телефони, битовизми и политика, много политика. Когато един човек не може да си оправи фирмата, отдела, института или катедрата, той тръгва да поучава другите, как може да се оправи цялата държава. Много е зле положението и според мен трябва да се реже на месо.

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Лични, Мила родна картинка, Препечатки, политика. Запазване в отметки на връзката.