1300 години стигат…


Откъдето и да го погледнеш – наистина стигат. Това жалко вегетиране на българския народ трябва да престане.

Мисля, че България е била себе си само в периода до княз Борис-Михаил. След това върху нас са се редували различни Големи братя: Византийската империя, Османската империя, Руската империя, Съветската империя, а сега – може би усещаме копродукцията на Руската империя и на Северноамериканската империя.

Утешителното е – ако това изобщо може да служи за утешение – че всяка една от тях – при досега си с нас, е залязвала и е преставала да съществува.

Мисля, че е време да пренаредим нашата държава и да я организираме така, както ние искаме, а не както някой отвън ни казва как да направим това. Да си изберем подходяща религия, да си изберем подходящо държавно устройство – такова, което ще бъде прието от всички, подходящи съюзници, като решението се вземе от българския суверен – гражданите на България. И след като я преучредим, да се грижим за нея така, както се грижим за собствените си домове, за да бъдем горди, че сме граждани на една заслужаваща уважение държава.

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Бориславови "интелектуализми", История, Лични, Мила родна картинка, политика. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to 1300 години стигат…

  1. Mari-ana каза:

    Нещо не разбрах. Предлагаш да разрушим, и после да пренаредим, преорганизираме и преучредим нашата държава. Ми то, ние си правим това от 1300 години. Моето мнение е, че преди да: пренаредим, преорганизираме и преучредим нашата държава, трябва да направим това със себе си. Тогава и тя ще стане такава, каквато ни е нужна. Ама, като ни знам какви сме като народ, и тогава няма да ни хареса, и пак ще започнем да: пренареждаме, преорганизираме, преучредяваме и т.н.
    Не държавата прави народа, а народа прави държавата!

  2. Dedek каза:

    Prosto v godinata na bika triabva da se oturvem ot vsi4ko 4erveno…

Коментарите са изключени.