Quo vadis, българино?


Истинска трагикомедия се разигра тези дни пред очите ни. Астрологът Лещански предрекъл катастрофално земетресение в Пловдивско и по-специално – в Хасково. Хората му повярвали и прекарали Великден на палатки. Земетресение не станало и хасковлии искат да съдят Лещански. За какво по-точно, не е ясно. Той не е официална институция, която разпространява официална информация. Хасковлии обаче са му се вързали и сега искат да изкарат яда си върху него, че са му се вързали.

Досега на много неща се връзвахме. По най-малоумен начин например се връзвахме на съобщение по телефона, че наш много близък е убил човек с автомобила си и трябва да се внесе съответната сума за рушвет, за да бъде освободен, без изобщо да се стига до съд. Връзвахме се на всякакви финансови пирамиди. Сега някои се вързаха на Емил Лещански за очакваното земетресение.

Друга официална институция реагира обаче точно по същия начин. Геофизичният институт на БАН с убедеността на Лещански обяви, че земетресения в района на Хасково няма да има. Хората повярваха, защото науката казва това, и се успокоиха. Но заканите срещу Лещански останаха.

Известно е, че науката в световен мащаб не е напреднала толкова, че да прогнозира с точност дали ще има, или няма да има земетресение. Така че за мене прогнозата на БАН е също толкова достоверна, колкото и предсказанието на Емил Лещански. В случая колегите учени паднаха до равнището на Емил Лещански, убедено оповестявайки, че земетресение няма да има.

Не защитавам Лещански и съм съгласен, че не бива да се всява паника всред и без това шашардисания български народ. Но не трябва да приемаме и за чиста монета твърденията на БАН, защото знаем и за това какви са възможностите на съвременната наука в това отношение.

В случая си задавам обаче един въпрос – защо министерството на майор Емел Етем не каза нищо по въпроса? Редно беше те да се намесят и да подадат що-годе адекватна информация.

Утешителното в случая, че у нас земетресение на Великден така и не стана. Стана няколко хиляди километра по на запад – в Италия…

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Мила родна картинка, политика и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.