МОН се сети да брани българския език


Ванина Стоянова

Всички ученици и деца от български детски градини и училища задължително усвояват българския книжовен език. Условието е валидно за възпитаниците на учебните заведения в страната и в чужбина. Усвояването на книжовния език се постига чрез обучението по учебните предмети в различните класове. Това е записано в проект на наредба за усвояването на книжовния български език, подготвен от МОН.

Според документа в училищата и детските градини задължително се използва книжовният български език и на него се преподават всички предмети с изключение на чуждите езици, майчиния език и предметите, които се преподават на чужд език в профилираните паралелки. Учителите се задължават да общуват с децата и учениците на книжовния български език.

Проектът на наредбата беше публикуван в сайта на МОН в разгара на обществен скандал за статута на българския език, тръгнал от подписка в интернет. Тя протестира срещу несъществуващо решение на просветната комисия в парламента, председателствана от Лютви Местан (ДПС), и след като се разпространяваше няколко седмици, предизвика реакции от парламента и хората на Даниел Вълчев. Изискването министерството да напише такава наредба обаче е още от миналата година. Тогава пак имаше подобен скандал, след като МОН предложи да отпадне държавното образователно изискване за усвояване на книжовния български език. След бурни дебати депутатите все пак решиха да запазят нормите за книжовния български език и задължиха МОН да изработи стандартите за усвояването на езика. Местан категорично защитаваше оставането им.

Публикуването на текстове от електронното издание и съответните форуми е разрешено само след писмено съгласие от редакцията.

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Препечатки. Запазване в отметки на връзката.

1 Response to МОН се сети да брани българския език

  1. Анелия Димитрова Чобанова каза:

    НЕ Е ЯСНО КОИ СА ТЕЗИ „ИМ“ В : „Местан категорично защитаваше оставането им.“ На какъв етап е изработването на ДОИ за СБКЕ?

Коментарите са изключени.