Псевдомажоритарният вот оцеля, прагът от 8% падна – Избори 2009


Три решения на три съдебни институции подредиха наново правилата и играчите в предстоящите избори.

На 5 юли ще се избират 31 мажоритарни депутати, а прагът за коалиции за влизане в Народното събрание се връща на 4 процента. Мартин Димитров няма да бъде регистриран от съда като лидер на СДС вероятно и за националните избори. Дубликатът на СДС, регистриран от бившия председател Пламен Юруков, пък няма да бъде допуснат на изборите за представители в Европейския парламент на 7 юни. Така за пръв път от основаването й най-голямата дясна политическа сила няма да участва в избори с името си.

Решението на Конституционния съд (КС) по Закона за избиране на народни представители съвпадна едно към едно с позицията на президента Георги Първанов – съдът отмени по-високия изборен праг от 8% за коалициите, но остави в сила т.нар. мажоритарен избор на 31 депутати. Гласовете на 12-имата съдии се разделиха поравно по темата за мажоритарния вот, като „за“ оставане в сила на разпоредбата гласуваха членове на КС, назначени от квотата на президента, и избраните от парламентарното мнозинство на БСП съдии.

Също във вторник Софийският градски съд (СГС) окончателно блокира вписването на СДС за евроизборите, а най-вероятно и за вота за Народно събрание. Магистратите спряха делото по регистрацията на новото партийно ръководство и на лидера Мартин Димитров заради две други дела, свързани с партията. На практика това означава, че в близките месеци Димитров няма да бъде вписан от съда и че партията ще се яви на националния парламентарен вот под същата форма, както и на изборите за Европарламент – без формално вписване като участник в „Синята коалиция“. Срокът за вписване на партиите за участие в парламентарния вот е 10 юни. Не регистрацията, а хората са партията, бюлетината ни е една – на „Синята коалиция“, коментира Мартин Димитров.

В същото време Върховният административен съд (ВАС) обяви за нелегитимна регистрацията, направена от Пламен Юруков, за самостоятелно участие на евроизборите. Съдът отмени решението на Централната избирателна комисия за евровота с мотива, че „липсата на регистрация на новото партийно ръководство не води до легитимност на действията на старото“. Магистратите атакуват ЦИКЕП, че не е преценила „действителните отношения в СДС“, както и че заявката на Юруков за самостоятелно участие на партията на изборите противоречи на решението на Националния съвет на СДС.

„Това е голяма победа. Това е показно изпълнение на ВАС и Софийският градски съд трябва да се поучи и да регистрира новото ръководство на СДС“, заяви Мартин Димитров. „Решението на ВАС възстановява справедливостта и окуражава честните и демократично мислещи хора в България“, заявиха в декларация от партията. Според тях позицията на магистратите доказва, че направената от Юруков регистрация е „фалшива и противоуставна“, а листата на СДС – с водач Надежда Михайлова, е в рамките на „Синята коалиция“. „Върховният административен съд сложи край на произвола на държавните институции по отношение на партията, символ на демокрацията в България – СДС“, пише още в позицията.

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Избори/Elections 2009, Препечатки, политика. Запазване в отметки на връзката.