Иво Инджев | Хубава работа, ама “баровска”!


Хубава работа, ама “баровска”!

Когато преди няколко дни криминалните хроники ми напомниха за Боянската църква ( това уникално изворче на „жива вода” за напояване на националната ни гордост със своите белези на наченки на ренесанс по нашите земи), изпитах странно чувство. Имаме новина! Младеж беше застрелян там.

„Подробностите – в новините”. А те са: младежът май е убит от някого „без да иска”. Господин „без да иска” е стрелял с автомат „Калашников” (от онези, които наводниха света заради ниската цена и високата ефективност при близката стрелба- стреляш в упор и „очень хорошо”). Престъплението е извършено пред „Боянското ханче” – вярно е, но е любезно спестяване на истина, че е всъщност край Боянската църква.

И така- убиват юноша по погрешка с бойно оръжие, което изобщо не би трябвало да излиза извън казармите. Къде? В Бояна ( ОК, хайде на оставим на мира Боянска църква). Особено е някак си. Но в нашата държава какво ли пък не е…

Ето че имаме отново новина. И пак в Бояна. Този път е убит ( отново в колата си – абе, тези убийци нямат ли въображение, или работят на ишлеме по някаква инструкция) бизнесмен, собственик на веригата заведения „Софийска баница”.

Ако се направи допитване що е то „баровски квартал” Бояна вероятно ще бъде на челно място – все пак там живее президентът ни, негови съседи са медийният консултант К. Гергов и други важни хора – още др. Живков създаде тази боянска традиция .

Бил съм в днешно време на дипломатически приеми на западни посланици във вилите, обитавани някога от видни другари от политбюро. Впечатлен бях от вкуса на активните борци против капитализма към загниващия му лукс – др. Кубадински, този тънък ценител на изкуството, си е имал киносалон.

Правя обаче едно малко етимологично допитване до вас: знаете ли що е това „баровец”? Може би ви е известно, че не е човек, който ходи по баровете. А е „господин”. На цигански. Идва от „баро”, господин.

С една дума, хубава работа, ама „баровска” , както биха казали в Столипиново в Пловдив, или във Филиповци в София, които наричаха „баровци” и предишните обитатели на Боянските сараи.

А за онези от вас, които може и да не са били запознати с етимологията на думата „баровец”, остава утешителната награда от прочитането на тези няколко реда: не завиждайте на баровците, които ви гледат високомерно от полите на Витоша!

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Мила родна картинка, Препечатки, Скандал. Запазване в отметки на връзката.