Да обявим траур за смъртта на морала


Да обявим траур за смъртта на морала

Нищо не става от държава, която живее с ампутирана социална чувствителност

Петьо Цеков

Петьо Цеков

Не мога да разбера що за болен тип трябва да си, за да организираш купон в ден на национален траур? Долу-горе на всички е ясно кой може с чиновническа заплата да вдигне частно парти за 50 бона на пъпа на София, но, наистина – не мога да разбера хората, които са изхвърлили през прозореца заедно с боклука и социалната си чувствителност. Онези, които в пристъп на човещина отменят… празничната заря.

На Спасовден под Бакаджиците бяха убити 16 души. Държавата обяви траур. В същата вечер 70 висши полицейски служители, бизнесмени и спортисти се забавляваха шумно в софийския ресторант „Континентал плаза“ с песните на сръбската звезда Мирослав Илич – така Венцислав Рангелов, шеф на служба „Контрол на общоопасните средства“ (КОС) към МВР, празнуваше рождения си ден.

Реагира ли светкавично българската власт? Реагира като оса! Моментално бе уволнен зам.-министърът на вътрешните работи Румен Андреев, който присъствал на купона. Честно казано – въобще не стана ясно защо „изгоря“ само той, при положение че в ресторанта е било претъпкано с пиещи и веселящи се МВР-началници – шефът на Гранична полиция Красимир Петров, шефът на столичната полиция Николай Янев, началниците на Първо, Второ, Трето, Четвърто, Шесто, Осмо и Девето РПУ в столицата… Андреев е действал в разрез с морала и ценностите, а останалите не са, така ли? И с какви очи се възмущава от случката вътрешният министър Михаил Миков, който отишъл на рожден ден часове след трагедията край Ямбол?

Признавам си –

не мога да я разбера тази държава

Много нелогична ми се вижда. Онзи ден първата работа на президент и премиер бе да обявят, че всички държавни структури са действали след трагедията „абсолютно адекватно“. Извинявайте, но аман от нагли изказвания. Писна ми от някой, който се бори СЛЕД трагедията. След трагедията отцепиха района и организираха доставка на чували за труповете. И в Бяла беше така. Падна рейсът в реката, умряха 18 души и държавата обяви, че действа адекватно. От Бяла до Бакаджика – нищо ново не се случи. Слушах кой ли не да обяснява какви невероятни мерки са взети за подобряването на транспорта в страната, но просто… системата била пробита… Майната им на мерките, щом по пътищата лети автобус без изрядни документи пред ДАИ и го кара шофьор без договор! И този автобус превозва преди това деца.

„Закони има, но веригата се къса в отговорността на всяка една институция“, каза Петър Мутафчиев. Така е, прав е. Но какво топли това близките на жертвите? Какво е посланието на министъра? Да не разчитаме на никого? Щом тази система е пробита, не е ли пробита и системата на сигурността, системата на отбраната, системата на икономиката? Коя система е читава в тази страна? Щом дори и системата на морала е пробита, може ли Първанов или Станишев да посочат една

част на обществения договор,

която действа нормално?

Съмнявам се. Поради две причини. Първата е синдромът „Емил Танев“. Заради присъствието му на купона в „Континентал плаза“ Бойко Борисов поиска оставката на този генерал, шеф на сигурността в общината. Танев отказа, защото „нямал усещането да е виновен“. Той не разбира. Той седи там, слуша „Цели нощи пием, друже“ и пет пари не дава за това, че е част от някакъв управленски екип, от някаква държава, за някакъв национален траур. Чуждата скръб в България е чужда, независимо от това, че плачат в съседния двор. „За едни сватба, за други брадва“ – това е измислил „мъдрият“ ни народ.

Втората причина е свързана с факта, че дебелоочието, неуважението към смъртта и загубата на ценностите не са абонамент само на политиците. От вчера десетки хора поздравяват Танев за това, че се е опълчил на Бойко Борисов. В интернет е пълно с коментари за това как човек не всеки ден става на 50 години, че поканите за купона са били изпратени преди месец, че резервацията на такъв ресторант е солидна, а мероприятието не било точно купон, тъй като хората там са събирали пари за деца-сираци. Че не бива да се прави проблем от такъв дребен факт и един ден без купон с нищо няма да помогне на мъртвите.

Щом и двете страни – и управляващите, и управляваните, трудно откриват границите между добро и зло, щом преживяват спокойно с ампутираната си чувствителност – нищо няма да стане от тази държава.

И след Спасовден никакво Спасение няма да дойде.

Дори няма кой да се помоли за тази държава. Онзи ден отец Василий изчакал да вдигнат труповете от Бакъджиците, минал и събрал напоените с кръв клони, изпочупени от автобуса-убиец. Не за молитва се сетило отчето, а бързо да вземе дървения материал, преди да го изпревари някой друг. Горските го глобили, но пък архиерейският наместник на Ямбол отец Панайот Чакъров го защитил – зер Василий е събирал дърва в църковна гора, не в чужда…

И след Спасовден никакво спасение няма да дойде.

Снимка: Ройтерс

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Лични, Мила родна картинка, Препечатки, Скандал. Запазване в отметки на връзката.