Facebook | Бележки на Lachezar Tomov


1. Демокрацията в България :

– Тя бе въведена и осъществена от СДС (ОДС). Възможността да не ви вкарват в лагер за виц за Тато, да можете да пишете и да говорите свободно, сами да определяте кога да работите, за кого да работите, кога и каква кола да си вземете, къде да отидете на море, как да живеете – това нямаше да го има без СДС/ОДС.

2. Пазарната икономика, като висша форма на свободата:

– Тя бе въведена и многократно възстановявана след хунски набези отново от ОДС – 1992 след Луканов и 1997 след Виденов. Възможността да взимате парите, които заслужавате, а не да давате лепта на партийците в службата е именно от НАС – ОДС.

3. Финансовата стабилност и възможността да на умираме от глад ДВА ПЪТИ:

– Тя бе възстановявана от ОДС – 1992 след Луканов и 1997 след Филип Димитров. Иначе ни чакаше съдбата на Руанда и 100 млрд лв за долар. Не забравяйте, че през 1997 яануари живеехме и на хуманитарни помощи и нямаше зърно, а при Луканов нямаше абсолютно нищо.

4. Защитата на националната сигурност и на националните интереси е била пълна и несъмнена само при нас:

– Само ние отказахме албански бежанци и колонни у нас и така разгневихме Бил Клинтън

– Само ние взехме мандат в Кърджали и спряхме турците за 4 години.

– Само ние гонихме руски и турски шпиони от България

– Само ние удължихме живота на блоковете на АЕЦ- козлодуй – Беров преди това подписа за 98-а да се затварят, ние преговаряхме за 2008-2010, но управлението след нас ги подписа за 2006.

– Ние свършихме голяма и тежка част от влизането в НАТО, подкрепяйки ги за Косово. Това може и да е наранило сръбската душевност, но единствено НАТО пази териториалната ни цялост сега (НАТО пази от Турция за информация на атакистите).

5. Защита на пенсионерите в България:

– Само ние вдигахме пенсиите с по 25 % годишно – 1997- 2001

– Само ние бяхме вързали лапите на мнополите – Топлофикация, НЕК и т.н.

– Само ние давахме пълна 13-а пенсия.

6. Инвестиция в науката:

– Само при ОДС – 1997- 2001 имаше голям процент, отделен за наука – 1.5. След това при другите управления той намаля 3 пъти, а според министъра на образованието на НДСВ Владимир Атанасов:“Образованието не е приоритет“

7.Борба с корупцията

– Само при нас индексът на некорумпираност се вдигаше и корупцията намаляваше – 1997 – 2001 – най – НЕкорумпираното правителство по обективни международни данни (не в. Труд и свакото на леля ми).

8. Борба с държавната администрация и службащината.

– Само при нас броят държавни служители не растеше монотонно и ужасяващо нагоре.

9. Борба за доверието и УВАЖЕНИЕТО на Европа.

– Само между 1997-2001 бяхме сочени за пример на Балканите и на нас се гледаше като на хора

10. Държавнта парадигма и кризАТА

– Само ние смятаме, че държавата служи на хората, а не обратното, и че мерките срещу кризата трябва да облекчават мнозинството хора – намаляване на ДДС и на банкови лихви, държавата да поеме дългове върху себе си, а не хората.

– Само ние сме доказани в измъкване от кризи – След Луканов и след Виденов.

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Избори/Elections 2009, Лични, Препечатки, политика. Запазване в отметки на връзката.