Как тийнейджърите консумират медиите


МЕДИИ

Как тийнейджърите консумират медиите

15-годишен стажант на „Морган Стенли“ предизвика сензация с доклад за навиците на връстниците си

–-

РОЙТЕРС

Никога не сме получавали повече запитвания и интерес към наш доклад, не без гордост призна финансовият гигант „Морган Стенли“ миналата седмица. Любопитното в случая е, че авторът не е някой гуру от „Уолстрийт“ на пределна възраст, а 15-годишен стажант, получил задачата да опише как връстниците му консумират медиите. Резултатът се оказал толкова добър, че от „Морган Стенли“ решили да го публикуват. Трудът на Матю Робсън – ученик от Лондон, предизвика сензация в медийната индустрия. Предлагаме ви доклада със съкращения.

––

РАДИО

Повечето тийнейджъри днес не са редовни слушатели на радио. От време на време може да го пуснат, но никога не търсят конкретна програма. Основната причина да слушат радио е музиката, но след появата на безплатните сайтове за музика вече не си правят труда. В сайтове като last.fm сам избираш песните, вместо да слушаш каквото реши водещият.

ТЕЛЕВИЗИЯ

Повечето тийнейджъри гледат телевизия, но в определени периоди гледат повече от обичайното. Това се дължи на сезоните на програмите – например следят определено предаване в продължение на няколко седмици, но след като сезонът му приключи, дълго време не гледат телевизия.

Момчетата гледат повече телевизия през футболния сезон, често по 2 мача и свързани с тях предавания на седмица (общо около 5 часа). Някои гледат редовно сериали – поне 5 пъти в седмицата за по половин час, но делът им намалява, тъй като е трудно всеки ден да се намира време за това. Предпочитанията им са към новите форми на излъчване, които позволяват да гледат програмите, когато си искат. Рекламите винаги се прескачат, като се сменя каналът.

ВЕСТНИЦИ

Не познавам тийнейджър, който редовно да чете вестници, тъй като повечето нямат време и не им се занимава да четат цели страници текст, след като могат да научат новините накратко в интернет или по телевизията. Единствените вестници, които се четат, са таблоидите и безплатните, най-вече поради цената. Никой тийнейджър не би платил за вестник. Например наскоро „Сън“ свали цената си на 20 пенита и забелязвам повече младежи да го четат.

ИГРИ

Въпреки че стереотипният геймър е момче в тийнейджърска възраст, пускането на пазара на новата конзола на Нинтендо Wii доведе до появата на много момичета геймърки и по-млади (6+) играчи. Повечето тийнейджъри с конзоли не играят на кратки турове, а за по-дълги периоди (над 1 час). Откакто конзолата може да се свърже с интернет, вече е възможно потребителите да чатят помежду си, което оказва влияние върху употребата на телефони. С конзолата човек говори безплатно, затова тийнейджърът не би платил за телефон. Компютърните игри почти нямат място на пазара. Причината вероятно е в това, че всяка игра става за конзола, но без нея изисква скъпи конфигурации, за да тече нормално. Освен това тези игри лесно се пиратстват и се свалят безплатно, затова никой не би ги купил. В същото време е почти невъзможно да се сдобиеш с игра за конзола без пари.

ИНТЕРНЕТ

Всеки тийнейджър има някакъв достъп до интернет. Повечето тийнейджъри са изключително активни в една или повече социални мрежи. Най-популярната е Facebook, като почти всеки с интернет е регистриран и посещава сайта над 4 пъти седмично. Facebook е предпочитана, понеже човек може да общува с приятелите си на доста широка база. Никой обаче не използва Twitter. Повечето са регистрирани в сайта, но след това го зарязват основно защото пращането на съобщение струва пари, а в такъв случай всеки би предпочел да изпрати sms на приятел.

Извън социалните мрежи интернет се ползва главно като източник на информация. Предпочитаната търсачка е Google просто защото е известна и лесна за употреба. Някои тийнейджъри пазаруват онлайн (в сайтове като eBay), но техният дял е съвсем малък, тъй като се изисква кредитна карта, а повечето нямат такава. Много тийнейджъри използват YouTube, за да гледат клипове (обикновено японска анимация, която не може да се види другаде), а други го ползват за музикален плейър.

СПРАВОЧНИЦИ

Тийнейджърите никога не ползват истински справочници (хартиени каталози и жълти страници). Това е така, защото справочниците съдържат телефони на строители и цветари, чиито услуги децата не ползват.

ВИРУСЕН/ВЪНШЕН МАРКЕТИНГ

Повечето тийнейджъри обичат и подкрепят вирусния маркетинг (доброволно предаване на маркетингови идеи в интернет, от уста на уста и пр.), защото той често е смешен и интересен. Рекламите в интернет обаче им се струват крайно безсмислени и досадни и никой не им обръща внимание. Освен това никой не им вярва, защото имат негативен имидж.

Външната реклама обикновено не предизвиква реакция, макар че понякога стават протести (например срещу рекламите на „Бенетон“ с бебето). Никой не обръща внимание на билбордовете, защото децата са проходили сред такива реклами, а и те обикновено не са насочени към тях (освен ако не е за филм).

МУЗИКА

Тийнейджърите слушат много музика, обикновено докато правят нещо друго (например пътуват или ползват компютър). Това затруднява преценката колко време прекарват, слушайки музика. Никой няма желание да плаща (повечето никога не са купували CD), а голяма част (8/10) свалят музика от пиратските сайтове. Легалните начини за безплатна музика са радиото, музикалните телевизии и сайтовете, за които вече стана дума. Почти всички обичат да си имат копие на песента, за да могат да си я качват в плеъра или да я споделят с приятели. Навън се използват различни начини за слушане на музика – по-заможните имат iPod, а другите слушат музика по мобилните си телефони. Някои пък комбинират и двете.

КИНО

Тийнейджърите често ходят на кино, независимо какво дават. Обикновено си набелязват филм предварително, но понякога просто отиват в киното и избират на място какво да гледат. Това е така, защото ходенето на кино често не е заради филма, а заради преживяването и събирането с приятели. Често обаче децата гледат филми от пиратските сайтове.

МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ

99% от тийнейджърите имат мобилен телефон, но рядко притежават скъпи модели поради опасността да ги загубят. Обикновено се ползват предплатени карти, защото никой не може да си позволи месечните такси, нито пък ангажимента да сключи дългосрочен договор. Телефонът се ползва предимно за sms и говорене, но не и за видеосъобщения и разговори, понеже те са скъпи. Често обаче се ползва bluetooth за пращане на песни и клипове.

КОЕ Е ЯКО?

– всичко с тъчскрийн е за предпочитане,

– мобилните телефони с голям капацитет за качване на музика,

– портативни устройства с интернет връзка (iPhone),

– телевизори с големи екрани.

КОЕ Е СМОТАНО?

– всичко с кабели,

– телефони с черно-бели дисплеи,

– телефони от стари модели тип тухла,

– устройства с живот на батерията под 10 часа.

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Мила родна картинка, Препечатки. Запазване в отметки на връзката.