В леглото с Държавна сигурност | България | Deutsche Welle | 04.08.2009


България | 04.08.2009

В леглото с Държавна сигурност

Комисията за отваряне на досиетата в България оповести вчера списък на журналисти, сътрудничили на комунистическата Държавна сигурност. Предлагаме Ви личната реакция на Александър Андреев.

Защо им е трябвало да лягат в леглото с Държавна сигурност? Този въпрос си задават както хората, които слушат радио, гледат телевизия и знаят имената на осветлените медийни дейци, така и ние, многото техни колеги, които ги познаваме от десетилетия и отблизо. Защо – Петьо, Косьо, Радо, Владо и всички останали? За разлика от масовия медиен потребител, хората от професията добре знаят, че поне през 80-те години на миналия век вече нямаше нужда да си ченге или партиец, за да работиш като редактор и водещ, дори като завеждащ редакция в БНР, БНТ и БТА.

Не са обявени всички имена на сътрудниците на ДС от медиитеBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Не са обявени всички имена на сътрудниците на ДС от медиите

Примамките на ДС…

Вярно, особено за по-некадърните колеги сътрудничеството с Държавна сигурност беше мощен допълнителен тласък в кариерата. От сътрудничеството с Държавна сигурност се изкарваха пари, падаше и по някоя привилегия – пътуване в чужбина, автомобил без чакане, такива работи. Мисля си обаче, че най-коварната примамка, които моралните уроди, офицерите-сивушковци от улица „Шести септември“ са предлагали на моите колеги, е била еротиката на скритата власт. Ето, с това можеш да подкупиш повечето хора: като им обещаеш тайна власт над онези, с които прекарват професионалния си живот. Над колежката-редактор, над приятеля-репортер, дори над началника. Мисля си, че тъкмо на това изкушение не са издържали Косьо, Петьо, Радо, Владо и останалите.

Разбира се, често пъти ще чуете и други мотиви, а част от тях дори са действителни – не просто оправдание с обратна дата. Някои от тези хора действително мислеха (звучи малоумно, но е така), че Държавна сигурност е голяма работа, че дава ценен принос за сигурността на страната и спойката на обществото. Други се страхуваха, че ако откажат – Бог знае какво ще им се случи. Пък то нищо не се случваше, знам го от личен опит. Трети живееха с инфантилните богомилрайновски представи за така наречената „борба на Тихия фронт“, с божидардимитровските и георгипървановските глупотевини за патриотичен дълг и национални интереси. Какво друго да им каже днес човек, освен че са били наивни, заблудени, недомислящи, че са се оказали в скудоумен капан.

Щази консервира дори човешки миризми при разпитBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Щази консервира дори човешки миризми при разпит

…и някои други аспекти

Тук за предполагаемите, но и недоказуеми ползи от агентурната дейност, които някои от тях били извлекли след избухването на демокрацията, изобщо няма да отварям дума. Темата ми е скучна. Ще спомена нещо съвсем друго накрая: естетиката. Защото освен неетично, сътрудничеството с ДС беше и дълбоко неестетично. Прашните кабинети, бледите и по дефиниция догматично-глуповати служители, дървеният език, спареният мирис на мръсното чуждо бельо, в което агентите всекидневно се ровеха, евтината шпионска театралност, съвършената безсмисленост на цялата дейност, която освен всичко се вършеше и през пръсти (не както при Щази в ГДР) – всичко това е направо обидно за човешката природа. То е, за до кажа съвсем ясно, нечестно, грозно и глупаво. Има ли нужда да се добавя още нещо?

Автор: А. Андреев / Редактор: Е. Лилов

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Мила родна картинка, Препечатки. Запазване в отметки на връзката.

1 Response to В леглото с Държавна сигурност | България | Deutsche Welle | 04.08.2009

  1. Недялков каза:

    Без ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ /ДС/ няма държава -няма НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ. ДС и НС са едно и също, казано с различни суми. В настоящият момент за първи път у нас имаме легално, законово определение що е Национална сигурност в Закона за защита на класифицираната информация. Според мене трябва хората, които сега пишат и работят за ДС респ. за НС да прочетат доста „книжки“ в тази насока за да получат една ориентация в тази материя за да могат да анализират нещата в тази материя. В заключение всичко това, което се разиграва със т.нар. „досиета“ е една голяма глупост, граничеща с лудост като се започне от нас обикновените граждани, минем през журналистите и се стигне до политиците. Ето защо трябва да се вслушваме в гласът на анализаторите и хората, които познават тази материя или това са т.нар. „АГЕНТИ“. Трябва да се прочете и знае какво е значението на думата „агент“, която е латинска и сега в нашето съвремие какво се влага, а не само тесногръдо погледнато – „Д О Н О С Н И К“.

Коментарите са изключени.