До председателя на Българската академия на науките, акад. Съботинов


ОТВОРЕНО ПИСМО

от

Ст.н.с. ІІ ст. д-р Борислав Георгиев

Нов български университет

Уважаеми господин Председателю,

Тъй като вече не е тайна за никого, че ст.н.с. І ст. Владко Мурдаров, д.ф.н. е сътрудничил с комунистическата Държавна сигурност и че има агентурно минало, смятам за неморално и за безотговорно този човек да продължава да заема следните отговорни административни постове: „председател на Научния съвет на Института за български език”, „главен редактор на сп. Български език” и ръководител на Секцията за съвременен български език.

Тъй като не очаквам от гореспоменатия господин никаква проява на елементарен морал, за да си подаде сам оставката от тези три отговорни поста, мисля, че е във Ваши ръце да сторите това.

Предлагам Ви също – в светлината на последните разкрития – да разследвате както неговата дейност в Института за български език и във Висшата атестационна комисия, така и дейността в тези две институции на директора на Института за български език – ст.н.с.І ст. Васил Райнов, д.б.н.

Преображение Господне 2009 г.

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Отворено писмо и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to До председателя на Българската академия на науките, акад. Съботинов

  1. Васил Хаджиев каза:

    УВАЖАЕМИ АКАДЕМИК СЪБОТИНОВ,
    ЗА ДА ИЗЧИСТИТЕ ИМЕТО НА БАН И НА БЪЛГАРСКАТА НАУКА, БИ ТРЯБВАЛО НЕПРЕМЕННО ДА СЕ ОСВОБОДИТЕ ОТ ПОДОБНИ НЕМОРАЛНИ ЛИЧНОСТИ КАТО ПРОФ ВЛАДКО МУРДАРОВ. ПРОЧЕТЕТЕ ДОСИЕТО МУ И ЩЕ СЕ УВЕРИТЕ, КОЛКО ХОРА Е ЗАТРИЛ, КОЛКО СЪДБИ Е ПРОМЕНИЛ С ДОНОСИТЕ СИ, ДОРИ И СРЕЩУ ЧУЖДИ УЧЕНИ И СТУДЕНТИ! СРАМНО Е ДА ИМАМЕ ТАКИВА УЧЕНИ НА ВИСОКИ ПОСТОВЕ В БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ КАТО ВЛАДКО МУРДАРОВ!

  2. Мария Антонова каза:

    Когато преди няколко вечери по националната телевизия чух, че проф.д-р Владко Мурдаров е бил доносник на Държавна сигурност останах изумена. Как може този човек да е доносничъл за Блага димитрова след като добре зная как тя го посрещаше.Години наред бях близка на семейството и добре помня това. Съжалявам и определено смятам, че предложението на ст.н.с. ІІ ст. д-р Борислав Георгиев е съвсем удачно. Заедно с това предлагам да му се отнемат и всички награди, които е получавал.Задавам и въпросът защо беше поканил Блага Димитрова в „Дом Витгенщайн“ в Австрия.Сега вече всяка негова дейност досега е под въпрос, т.е. била подбудена с обяснима корист. За него нищо повече не мога да кажа, освен жалко същество, ползвало се с облагите на една непочтена власт.

Коментарите са изключени.