ОБЩЕСТВО | Нищо лично | Класическата гимназия търси границите на допустимото поведение в мрежата – Капитал


ОБЩЕСТВО | Нищо лично | Класическата гимназия търси границите на допустимото поведение в мрежата – Капитал.

Проблемът в НГДЕК не е само проблем на бивши и настоящи ученици, бивши и настоящи учители и служители, а е проблем на всички ни, защото НГДЕК е ДЪРЖАВНО училище, издържано с нашите пари на данъкоплатци. Всеки данъкоплатец има право да знае и да коментира за какво се използват парите му, които той внася в държавната хазна. Нямам никакъв личен интерес в НГДЕК, НО имам принципен интерес от това хора на пенсионна възраст най-сетне да се отдадат на заслужен отдих, да се захванат (ако могат) с частен бизнес и пр. Защото репликата на финансовия министър за „феодалните старци в БАН“ е напълно правомерна. Гергина Тончева е, ако използвам изразните средства на финансовия министър, „феодална старица“, нещо като Мао от Бургундия. От друга страна, възприема се напълно нормално един професор на 68 години да бъде пенсиониран, но не се възприема за нормално една 76-годишна директорка (според мене в материала са спестени 1-2 години) също така да си отиде и да се занимава с неща, достойни за старините й. Като гледам колко многобройни са феновете й, тя не рискува да остане самотна и забравена пенсионерка, а самотата и забравата са най-страшните неща на този свят. Нека оглави клуб „Класик“, нека стане нещо почетно, когото ще канят на 11 май пред паметника на светите братя да произнесе реч, но нека престане да управлява НГДЕК като своя еднолична собственост.

Можем да разгледаме и следната хипотеза: г-жа Тончева е параван, алиби на другиго – например на г-жа Величка Велянова, директорката на Италианския лицей, в който – чувам – се учат децата на нашия политически елит. Тя също отдавна е за пенсия, но продължава да е директорка както Гергина Тончева. Затова принципният въпрос е следният: докога тези две училища ще са под егидата на Министерството на културата и въобще редно ли е да има средни училища под егидата на това министерство???

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Вечните за мене неща, Културна дискусия, Мила родна картинка, Отворено писмо, Скандал, образование, политика и тагнато. Запазване в отметки на връзката.