Петльовден « Stalik.wordpress.com


Петльовден « Stalik.wordpress.com.

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Препечатки, Съобщения. Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Петльовден « Stalik.wordpress.com

 1. Елка Колчакова каза:

  Благодаря Ви, че ми отделихте от времето си!
  Това със закона, БАН и Вълко Червенков ми е ясно. Това за 8-те знака – също. А относно комисията – пълните ми душата. ИМА НУЖДАААААААА! Обаче не разчитам на МОМН? И затова и не пиша на тях примерно. Там си нямат идея за тези работи. Надеждата ни е у вас, по-разбраните езиковеди. От време на време си записвам разни такива казуси, това в продължение на години – ровиш в тритомната граматика – по един начин, в друга, в трета, па тълковен, правописен… Бях учител по български език и л-ра има-няма 19 години, паралелно с това коригирах седмичници, чат-пат книги, сега съм само коректор в ежедневник. В редакциите е мазало по отношение на правописа. В училище – не чак толкова. Та много мило ми прозвучаха Вашите думи.
  Отново Ви благодаря!

 2. Елка Колчакова каза:

  Здравейте, доц. Георгиев,
  Аз съм филолог, та поради тази причина, ако може, да ми пишете поради каква причина „фото галепия“ и „радио бележки“ са изписани като отделни думи. Човек (и да не е филолог) като си отвори речника (на БАН, последния), вижда, че всичко с фото- и радио- е една дума, т.е. пише се слято. Вече се обърквам тотално. Пак в същия речник пише, че словосъчетанието „храм паметник“ се пише разделно, за разлика от старите речници, където беше полуслято. О.к., ама в предговора на същия речник (стр.53) е посочено като пример за полуслято писане – „храм-паметникът“. То е ясно, че са го писали няколко автори, ама хич да не е ортографско престъпление, все пак… Та нали по закон БАН определя нормата, тогава кое е норма, това на стр. 53 или това в приложението. Не го приемайте като заяждане, аз си се чудя…

  • Borislav каза:

   Здравейте, Елке 🙂
   Правописният речник от 2002 г. ДОПУСКА (!) сложни думи от типа на посочените от Вас да се изписват и разделно, ако първата съставка има самостоятелна употреба. Двата посочени от Вас случая спадат точно към това допускане, както и сложни думи, започващи например с БИЗНЕС-, РОК- и много други. Изобщо, тенденцията е да не се получават свръх дълги като изписване думи, тъй като българското око може да възприеме безпроблемно най-много до 8 (осем) буквени знака без шпация. Правено е такова психометрично изследване през 1960-те години.
   ХРАМ-ПАМЕТНИК си се пише полуслято.
   Няма закон, според който БАН да определя нормата: има разпореждане на Вълко Червенков от 1951 г. Би трябвало всъщност да се създаде според мене правописна комисия към министерството, занимаващо се с образованието, в която да не бъдат включени само академични лица, но и учители в средното и основното образование, редактори, коректори – МНОГО ВАЖНО!!!, тоест хора, които всекидневно трябва да решават казуси като Вашия.
   Желая Ви приятен и лек ден въпреки жегите навън.

Коментарите са изключени.