Задължително вероучение в училище?


Ако този проблем седеше през 1990 г., сигурно щях да съм първият, който би подкрепил подобна инициатива, защото тогава смятах, че религията е най-силната противоотрова на комунизма. Но през 2010 г. съм последният, който ще подкрепи това предложение. Ето причините за това:

1.                 Българската православна църква и православието като цяло не желаят да излязат от Средновековието, в което живеят: бляскавата православна Византия все още им се привижда на нашите православни духовници. На един млад човек изглежда перверзно идеалът за праведен живот да е животът на монасите от Света гора.

2.                 Православното духовенство не желае да заговори езика на тези, които иска да възпитава в това как да различават доброто от злото.

3.                 Стилът на православния катехизис е безнадежно остарял и дори трудно може да ме впечатли и мене.

4.                 По отношение на личния пример на самите духовници има много какво още да се желае, тъй като те проповядват морал, който се съмнявам дори и самите те да спазват напълно.

5.                 Българската православна църква отказва да развива това, в което една Църква е най-силна: милосърдието: никога няма да забравя и да простя на православните духовници как когато майка ми тежко се разболя, те престанаха да идват в къщи дори и на Богоявление, за да поръсят и да я утешат, доколкото това беше възможно.

6.                 Българската православна църква страда от неизличимо русофилство, което е пагубно за нас – да припомня, че „демократична” Русия даде през 2010 г. политческо убежище на Марко Милошевич.

7.                 Духовниците от Българската православна църква превръщат православния обред в непоправим кич, който по-скоро досажда и отегчава, отколкото да впечатлява.

8.                 Лош ПР на Българската православна църква са акциите срещу концерта на Мадона в София, срещу гей парада в София и награждаването на пазарджишкия прокурор, който отдавна би трябвало да не изпълнява повече тази длъжност. Бих приел този им патос, ако същият патос се изливаше и по отношение на всякакви реалити шоута по телевизиите с национален ефир. Уви – не! Нещата се мерят с двоен аршин – сетете се до три пъти защо!

9.                 Осъждам и комерсиализацията на Българската православна църква, в следствие на която си КУПУВАШ свещи: в Гърция си взимаш свещ и оставяш толкова пари, колкото намериш за добре – няма търговска сделка.

10.             Осъждам и съмнителното сътрудничество между Българската православна църква и криминогенния контингент на България  – храмовете станаха свърталища на мутрите, в които на редовия християнин не му обръщат внимание.

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Вечните за мене неща, Лични, Мила родна картинка, Отворено писмо, законодателство, образование, ideologies и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Задължително вероучение в училище?

 1. Елка Колчакова каза:

  „Ако този проблем седеше през 1990 г., сигурно щях да съм първият, който би подкрепил подобна инициатива, защото тогава смятах, че религията е най-силната противоотрова на комунизма. Но през 2010 г. съм последният, който ще подкрепи това предложение.“
  Под това се подписвам и аз.

  • Borislav каза:

   Вероятно не сме само двамата, които мислят така…Някак си БПЦ-то ни се привидя като полската католическа църква…

 2. josephflavius каза:

  Адски точен, както обикновено, въпреки че текстът ти е по-скоро изобличаване на 1001 гряха на БПЦ, а не критика към конкретното абсурдно предложение за изучване на християнски морал и етика (подробното ми мнение по темата – http://josephflavius.wordpress.com/2010/09/19/religion_in_school/).

Коментарите са изключени.