„Приятно вспомнить” (някои размисли около двучасовото шоу на Юлиян Вучков по Канал 3 в присъствието на премиера Бойко Борисов)


Препечатка от в-к „Сега“.

Нали си спомняте вица: бабка вика за помощ в парка „Горки” (Москва, Русия), защото са я изнасили. Милицията идва и я пита къде и кога се е случило. Бабката отвръща: „Тука, преди 50 години!” Милиционерът я пита: „Защо тогава сега викаш и искаш помощ???” Бабката: „Приятно вспомнить…”

Като тази бабка се почувствах, гледайки „интервюто” на Ю. Вучков с Бойко Борисов. Какво разбрах от него?

За Ю. Вучков:

 1. Тодор Живков е лош, но не чак толкова: навремето е направил акад. Радой Попиванов министър на здравеопазването и се е обграждал с интелигентни хора около себе си, които са му давали мъдри съвети; бяха посочени имената на Георги Джагаров, Пантелей Зарев и Ангел Балевски.
 2. Проблемите на България ще се решат чрез поголовно съкращаване на администрацията.
 3. Има предложения за структурни промени на Министерския съвет – да се сливат и разделят министерства.
 4. Добре би било да се възстановят следните неща:

а) ИСУЛ

б) Строителните войски

в) селскостопанските бригади за ученици и студенти

4. Никаква чалга – да се слуша предимно „Широка страна моя родная” или Траурният марш на Шопен; чухме и нова дума – „гейщина” и видяхме професора да се кръсти (че не практикува „гейщина”)…; „Аз знам за Европейския съюз, той е много деликатен тоя Европейски съюз, нали. Може да говориш против тия, които са нормалните мъже, нали, мъжаги дето се казва. Може да ги направиш на пестил, но не можеш да кажеш нито една д…ума за един гей, защото може да те осъдят. Да са живи и здрави гейовете – да работят, но те не могат да манифестират своята гейовщина по гаден начин. А това е вече в много телевизии, в много програми, в много концертни зали. Бойко, недей подценява това нещо! Това е атмосферата на нашия живот.” (зловещ смях, който не предвещава нищо добро)…

5. Тестовете промиват мозъците на учениците – да се премахнат, за да четат 23-те книги на Ю. Вучков!

6. Ю. Вучков не харесва повечето министри на Бойко Борисов, защото нямат солидна естетическа подготовка.

7. Сегашният министър на здравеопазването не може да свърши работа, защото познава проблемите на медицината през призмата на АГ отделението в Кюстендилската болница.

8. Ю. Вучков харесва обаче Сергей Игнатов, макар да е зарязал проблемите на средното образование.

9. Най ултрадясната партия в България е БСП (тука напълно подкрепям Ю. Вучков!).

10. От БАН са читави само институтите, които се занимават с експериментална наука – каква е ползата от Философския институт или както сега там се казва?

11. Премиерът да помоли Барозу да олекоти режима за придобиване на българско гражданство от страна на етнически българи, живеещи в други държави.

За Бойко Борисов:

 1. „Здрав дух в здраво тяло” – е, вярно – не се сети, че е латинска сентенция (mens sana in corpore sano), но и така свърши работа, за да се оправдае строежът на прословутата спортна зала.
 2. Магистрали, магистрали и пак магистрали – изобщо изграждане на инфраструктурата на България. Почти – за един мандат да построим две Българии!…
 3. Премиерът все смята, че Цанков камък е голяма безумица и прахосване на много пари (и аз така мисля).
 4. АЕЦ „Белене” е като лек автомобил: всеки иска да го има, но не на всяка цена.
 5. Премиерът е преглътнал закриването на 1-и и на 2-и реактор на АЕЦ „Козлодуй”, но не може да преглътне закриването на 3-и и на 4-и.
 6. Никаква коалиция – сега и за в бъдеще –  с БСП и ДПС.
 7. В ГЕРБ всички са нормални (в сексуалната си ориентация); видяхме и премиера да се кръсти (наред с „Професора”), казвайки това; хубаво все пак, че не заяви като Яне Янев, че всички в ГЕРБ са стопроцентно хетеросексуални…
 8. Премиерът никога не е изричал, че е „лош материалът”.
 9. Георги Йорданов казал, че и по негово време не се е строяло толкова, колкото при управлението на ГЕРБ.

Кои теми и имена деликатно бяха заобиколени?

 1. Историята със СРС-тата.
 2. Цветан Цветанов.
 3. Симеон Дянков.

Извод: Да се върнем като цяло към проекта на Тодор Живков за пазарна икономика – без глупостите обаче: Указ 56 и т.н.

Премиерът се държа по-адекватно от водещия и вероятно това беше главната цел на двучасовото шоу.

Водещият изрече неща, които се предполага, че и премиерът ги мисли, но не може да ги изрече поради длъжността си.

От говоренето на „Професора” става ясно какъв миш-маш, каква ясна мъгла е в главите на значителна част от българските граждани, което е най-печалното; Юлиян Вучков само я възпроизвежда и я усилва в ефира. Разсъжденията му не са по-различни от разсъжденията на немалко шофьори на такси например, които нееднократно съм чувал да разсъждават така.

Премиерът има адекватно и въздействащо публично поведение пред камерата; обогатил си е и речника („политики”!!!).

Това е на първо четене.

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на History и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.