Нагонът за власт (тема за дискусия)


Нагонът за власт, владеене (или нагонът за превъзходство) е по-силен от сексуалния нагон.

Сексуалният нагон е разновидност на властническия нагон. И в секса, в крайна сметка по същество става въпрос за власт, най-малкото защото има една активна страна и една пасивна страна; един, който е отгоре, друг, който е отдолу (половете в случая нямат никакво значение).

Когато едно куче иска да покаже на глутницата, че то е водачът, яхва останалите претенденти и ако успее безпроблемно да се справи, става водач.

В човешките общности става абсолютно същото: повечето инициационни практики съдържат и сексуален компонент, като по този начин на инициирания му се показва кой командва парада и на кого трябва да се подчинява. Доскоро в България все още съществуваше войнишката инициационна практика, изразяваща се в тормоз (включително и сексуален) на „младите” войници от страна на „старите”. Едва ли повечето от участниците са си давали сметка в какво точно участват, което ясно показва, че става въпрос точно за нагон.

Сексът е най-лесният, най-първичният и  най-елементарният начин да удовлетвориш нагона си за власт. Другите начини – more sophisticitated – не са дадени всекиму…Въпросът е, първо, да узнаеш за тях и второ, да можеш умело да ги използваш.

А ето една добра илюстрация към темата:

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Дискусия, Publications и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Нагонът за власт (тема за дискусия)

  1. Krassimir Krastev каза:

    За зрящите Западът е обладан точно от този нагон и е обсебен точно от фикс идеята за неограничаваната от нищо власт… Неограничаваната власт, обаче, неизменно отключва и неограничена параноя. Това е тъмната страна на Силата. Като тежка сянка обгръща и изцежда душата. Тогава на тялото му остава само да изтлее и никакви мантри за демокрация, свобода и всемирна хармония не могат да обърнат процеса.

    • Borislav Gueorguiev каза:

      Мисля, че и в Изтока положението е същото.

  2. Pingback: Нагонът за власт (тема за дискусия) | Bulgarian Blog

Коментарите са изключени.