Анкета 2.: Какво трябва да съдържа една предполагаема реформа в българския правопис?


About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Анкети и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to Анкета 2.: Какво трябва да съдържа една предполагаема реформа в българския правопис?

 1. da go web-a каза:

  Проблемът на ятовия преглас е, че става за стотина изключения. И тук идва решението, което трябва да се вземе: да се унифицира „екането“ или да остане сегашното положение? Изписването на ят в стария му вид не решава проблема с изговора, още повече в правописа отпреди 1945 г. всеки човек би трябвало да знае етимология или да заучава наизуст къде се изговаря „а“ с предходна мекост на съгласната и къде „е“. Самият Ст. Младенов е бил за заменято му с „я“ и с „е“, т.е. за неговото отпадане. Буквата за ят само усложнява правописа, не само изговарянето. Езиковият развой е сложно нещо, но световните тенденции са към опростяване, което не означава да се стига до осакатяването на езика!

 2. Даниела Гакева каза:

  Мисля, че т.нар. ятов преглас също създава дертове:) Но слятото и полуслятото писане е направо загробващо – уж се следват някакви правила, ама не съвсем/несъвсем. Да не говорим какъв разнобой по въпроса има в различните речници (става дума за тези с благословията на БАН!).

 3. kakmubeshe каза:

  Не, по-добре да върнем направо старобългарския правопис – с ят, ы, двата ера и двете носовки (+ йотуваните).

  • Начо П каза:

   То и сега има два ера Ер голям Ъ и Ер Малък Ь. Но иначе за някои неща си прав. По тази логина трябва да се върнат и Букви като „s“ Тази буква в старобългарския период са я разчитали като „ДЗ“ w което е разчитано като ЙО итн

 4. Sabina каза:

  Действително да се опростят правилата за слятото и разделно писане. Знае се, че едно правило е добро, когато работи автоматизирано. Много мисля, че правописът преди 1945 г. учи на много неща за езика, при това много по-разбираемо. А и имам чувството, че българчетата искат да знаят това и биха го приели. Този правопис е не само норма, той е в някакъв смисъл част отх духа на езика ни.

  • Borislav Gueorguiev каза:

   И аз вече съм привърженик да се върнем към правописа от 1945 г.

Коментарите са изключени.