Една история, свързана с моята теренна работа като студент


През 1981 г., по време на диалектоложка експедиция в Източните Родопи (Ивайловградско и Крумовградско), чух следната история, която и до днес силно ме впечатлява.

Когато след края на Втората световна война на българско-турската и на българско-гръцката граница се поставят телените заграждения (т. нар. „кльон”), някои махали на села, останали на българска територия, се оказват зад кльона. Семейства и родове се оказват от двете страни на кльона.

Една жена обаче не признава телените заграждения, нито пък границата и намира начин по Коледа и Нова година да отиде при родата си зад кльона. Това, разбира се, хвърля в потрес Гранични войски, но още по-озадачаващото за тях е, че не могат да разберат от къде минава жената, за да отиде при своята рода отвъд кльона. Започват да я следят, но напразно: жената в един момент изчезва и се връща в България след Сирни Заговезни, поради което властите не могат да я третират нито като невъзвращенец, нито като нарушител на границата. Разпитват я, молят я, заклеват я да каже от къде минава, за да отиде в Гърция, но жената мълчи. Агенти на ДС правят и те каквото могат, но също така безрезултатно.

Една година обаче жената не се връща след Сирни Заговезни и властите доволно потриват ръце: ето, стана невъзвращенец. Когато идва пролетта и снегът се разтапя, я намират замръзнала на българска територия и тайната как е преодолявала кльона остава неразгадана…

Тази история ми я разказа командирът на една от граничните застави. След това историята беше потвърдена и от някои местни жители, което обаче не означава, че този разказ не е все пак местна родопска легенда.

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Нови градски и местни легенди, Хроника, History, Personal и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Една история, свързана с моята теренна работа като студент

  1. Начо П каза:

    ИСТИНСКО ЗВУЧИ НО МОЖЕ И ДА Е РАЗКРАСЕНО. Някой митничар да е видял нещо да е стрелял и да я е убил. После да разправя че чак напролет са я намерили ? А и да не забравяме, че тогава границите бяха минирани. Може да е настъпила противопехотна мина. От историята не става ясно напролет когато твърдят, че са я намерили цяла ли е била или не?

  2. Pingback: Една история, свързана с моята теренна работа като студент | Bulgarian Blog

  3. Sabina каза:

    Те легендите са май за това: да те омайват и да влекат душата ти – не мисълта – към непрекъснато потъване в текста им.

Коментарите са изключени.