Да срещнеш Столичната митница


Е, наистина нЕма такава държава…

От години съм клиент на „Амазон”, но за първи път пратката ми от „Амазон” се озовава задържана на Столичната митница, и то две седмици, след като съм получил друга пратка от „Амазон”, чиято стойност е доста по-висока от стойността на сегашната пратка и доставена ми от пощальонката направо в къщи.

Накратко ще опиша одисеята си.

Действие първо: по пощата получавам известие да получа митническо известие 452/14 от пощенския си клон. Отивам в пощенския си клон. Суетене. Намиране на известието . Тъй като отиването в пощенския клон се случва в събота, митницата, естествено, не работи. Оставям ходенето за митницата за понеделник, тоест – за вчера.

Действие второ: За първи път попадам в района около Столичната митница. Обяснили са ми в пощенския клон, че е някъде около Централната автогара. Виждам митницата, но не мога да разбера как да се добера до нея, от къде се влиза. Някакъв човек ми посочва някаква посока, която води към нещо като витошки сипей. Не си изкълчвам или счупвам крака, слава богу. Малко планински изживявания в района на Централната автогара.

Действие трето: Отивам на пощенския клон в митницата. От тук започват „преписките”. Питам служителката защо досега съм си получавал пратките, без да опирам до услугите на Столичната митница. „Дължите ДДС, господине” – зловещо ми отговаря тя. Тръпки ме побиват. Виждам се вече в затвора, едва ли не… „Аз съм от години клиент на „Амазон” и такова нещо за първи път ми се случва” – обяснявам по-късно на митничаря. „Радвайте се, че досега сте минавали метър” – казва ми той.

Служителката обработва нещо, казва ми да отида в съседната стая, където стоят митничари. Слава богу, попадам на любезен и отзивчив митничар (вж. по-горе). Но: „Носите ли фактура?…А, от „Амазон” фактурата е вътре в пратката” – сеща се той. „Какво съдържа пратката? – Книги ли?” Отговарям му какво съдържа пратката ми. Добре че не се правя на „боже, прости ме” и не му казвам, че пратката съдържа книги. После ще разберете защо.

Почти ме хваща за ръка и ме повлича по потайностите на Столичната митница. Отзоваваме се в „задния двор” на гише № 30, където съответната пощенска служителка носи заветната пратка. Разтваряме я, изваждаме фактурата. Служителката вади скоч с надпис „Столична митница” и почва да облепва пратката. „Ама недейте – нали съм дошъл да си я взема!” – казвам аз. „Така трябва” – отвръща ми тя. „Първо, трябва да платите и след това с бележките (!) идвате на гише № 30 и си получавате пратката”. Аха…

На връщане митничарят ми обяснява как всички международни пратки се разпределят на „Враждебна”: тези, които са под 15 евро и/или идват от Евросъюза, заминават директно към съответните пощенски клонове. Другите – на митницата. На известието ми пише, че пратката ми е от САЩ (вероятно защото цената е в щатски долари), но от цялата документация, съпровождаща пратката, става ясно, че е изпратена от Германия…

Митничарят ми начислява прословутото ДДС, прибира фактурата и ми казва да отида да си платя ДДС-то.

Връщам се на първоначалното гише при първоначалната служителка. Тя отегчено ми посочва служителката, седяща срещу нея, която се оказва касиерката. Приготвил съм си точно пари, но изведнъж това, което трябва да пратя се оказва с 3.50 лв. повече…?!??!? „Дължите и пощенски разходи!” – осветлява ме тя. „Какво пощенски разходи?” – питам наивно аз и очевидно в недоумение. „Че сме ви пратили известие” – с усмивка ми казва тя…Това вече сериозно ми напомня за онзи данък, който българската рая е трябвало да плаща на бейовете, когато са удостоявали с присъствието си дома им и подобаващо са се нахранвали. Данък за това, че са си изхабили зъбите с храната на раята…

Стиснал всички бележки, фискални бонове и пр. отново отивам на гише № 30. Получавам заветната пратка…

Епилог: Тъй като екшъна „освобождаване на пощенска пратка от Столичната митница” ми отне близо два астрономически часа, изнурен се просвам в едно кафене в Бизнес център „Сердика”, след като съм се добрал до него с раздрънкан и вонящ автобус 413, – за успокоение на нервите. И започвам да се наслаждавам на така трудно получената си придобивка!

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Бюрокрация, Лични, Мила родна картинка, законодателство и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to Да срещнеш Столичната митница

 1. Gogo каза:

  Trinity това, което казваш е пълна ГЛУПОСТ. Чужда частна компания да начислява ДДС за България. И много интересно, това ДДС Амазон в българския бюджет ли го внася…..защото там му е мястото.

 2. Петър каза:

  Имали сте невероятен късмет, че сте попаднали на любезен и неизморен от живота митничар.
  Аз доста често ходя в този невероятен пощенски клон и съм преживявал какви ли не перипетии, но върхът на всичко е, че митничарите редовно ме обвиняват в подправени документи – не можело поръчката да е толкова евтина, те също с пазарували от ebay и amazon, включително веднъж ми казаха, че няма да си я получа, ако не им представя извлечение от кредитната си карта. След като попитах по кой закон съм задължен да им давам данни, които не съм длъжен да давам дори на жена си (и разбира се 20 мин поведение, което се съмнявам, че и арестуваните в следствието понасят) си взех пратката.

  В последните 1-2 години с готовност плащам по-висока цена и поръчвам всичко от страна на ЕС, но!!!!! това не попречи на господата да ме повикат отново за пратка от Германия. Причината: измама. Не можело на пратката от Германия да пише на аглийски. След като посочих на милата дама печата, на който съвсем ясно пишеше в кой пощенски център е обработена пратката, се наложи да заплатя и аз таксата от 4.00 лв, независимо от грешката на митницата/пощата.

 3. Trinity каза:

  Това е напълно абсурдно (и то не само заради споменатите неуредици по горе).

  Доколкото ми е известно (бидейки самата аз клиент) Амазон начисляват ДДС ПРЕДИ да платиш стоката.

  Каквото и да съм поръчвала или да съм проверявала колко ще ми струва да го поръчам – винаги виждам справка за: (1) цена на артикул, (2) P&P (postage and packing), (3) ДДС на сумата, получена от (1) и (2) и всичкото това вече формира крайна цена – TOTAL (сбор от трите суми: цена артикул, доставка, 20 % ДДС в/у първите две суми).

  По какви извънземни параграфи Ви начисляват ОЩЕ веднъж ДДС? Или, в противен случай, защо (по какъв начин) не сте платили ДДС още при поръчката (както обикновено се случва)?

  • Borislav Gueorguiev каза:

   Видях си поръчката и електронната фактура: за съжаление, няма начислен ДДС…

  • Иван каза:

   Четете нормативните документи по отношение на пощенски и куриерски пратки, получени от трета страна или страна от ЕС преди да пишете тук неверни неща. Относно пощенски пратки са задължителни следните регламенти – Регламент 1186/2009 Регламент 2454/93 Регламент (ЕО) № 275/2008, изменящ Регламент (ЕИО) № 2658/87, Закон за митниците и Правилник за неговото приложение. По отношение на ДДС Има Закон за ДДС и съответния Правилник и Регламент 6. Успех с четенето на книгите и не забравяйте, че неспазването на законите по цял свят се наказва. Незнанието или неволните грешки не освобождават от отговорност.

   • Borislav Gueorguiev каза:

    Драги Иване, аз само съм описал преживяванията си в Столичната митница и странностите, които ми се случиха там.

Коментарите са изключени.