Огнян Минчев: „По-скоро има припознаване на голямата част от избирателите на това, което е политическият стил на ГЕРБ“


Голямо откритие, голямо нещо… Но по-добре – късно, отколкото – никога. Голяма част – да не кажа всички – от „сините“ във властта: Филип Димитров, Петър Стоянов, Иван Костов, Надежда Михайлова (Неински) – са автореферентни, но в никакъв случай – референтни. Просто се възползваха от контекста, от общите нагласи на  хората, които не искаха повече комунистите във властта, „яхнаха“ тези настроения, спечелиха, отчетоха това за свой личен успех, повярваха си, че са харизматични. Иван Костов през 1996/97 година по време на протестите срещу правителството на Жан Виденов (неумело) се опитваше да прави това, което твърде успешно (на)прави Бойко Борисов. Впрочем, нека припомня, че точно тогава се появи прозвището му „Командира“: Костов, в кожена тужурка от стъпалата на „Александър Невски“ заповядва: „Да дойде незабавно линейка – една жена припадна!!!“ И линейката веднага се появява…

Звездата на Бойко Борисов изгря по доста тъжен повод – трагедията в „Индиго“. Но тогава го видяхме в качеството му на главен секретар на МВР да организира бързото вадене на децата и бързия достъп на линейките до мястото на трагедията.

Когато през 2001 г. Костов получи червен картон, обиди се, потъна в „загадъчно“ мълчание, стана съвсем некомуникативен. Петър Стоянов пък се завърна май към адвокатската си кариера. Софиянски пък съвсем загуби мефистофелската си усмивка.

Председателят на ПП ГЕРБ и председател на Министерския съвет г-н Бойко Борисов снощи по време на победната пресконференция в миг на максимално откровение сподели, че когото и да се били предложили от името на ГЕРБ за президент и вицепрезидент, щял е да спечели. Просто Плевнелиев и Попова са „най-доброто, с което ГЕРБ разполага“ за тези позиции във висшата държавна администрация.

Прав е Бойко Борисов: хората гласуваха „за“ Бойко Борисов – предимно, и „за“ това, което е ГЕРБ.

В началото на 90-те години в един свой проект, озаглавен „Политиката като дискурс“, се постарах да създам езиковия профил на „идеалния“ за българските граждани политически лидер. Тръпки ме побиват, като си давам сметка, че виждам този профил в плът и кръв да печели трети по ред избори…

Опитах се да заинтригувам навремето СДС с този мой проект, но – всуе! СДС се грижеше преди всичко за облика си в чужбина, защото бяха уверени тогава, че и „магаре да кандидатират от името на СДС“ – то ще спечели…

Това беше вярно, но до време…

Прочее, да поздравим новия избран за президент Росен Плевнелиев и за вицепрезидент – Маргарита Попова! Учете се от грешките на предходниците си…

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Бориславови "интелектуализми", Културна дискусия, Лични, Мила родна картинка, Моите пристрастия, Снобско изразяване, политика, semiotics и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Огнян Минчев: „По-скоро има припознаване на голямата част от избирателите на това, което е политическият стил на ГЕРБ“

 1. Нинел съм каза:

  Няма да коментирам Огнян Минчев . Пиша ти заради онова „свождане“, за което си говорил по телевизора. Ами да не си приказвал по телевизора каквото ти е дошло на ум. Ти си си виновен!Д-р Георгиев ми е донесъл ръкописа си, за да ти го предам по повод на „свождането“. Това „свождане“ било наименованието на част от много страр сватбен ритуал по техния край . Свождане се наричало когато младоженците се оттегляли за първа брачна нощ и пр.. (Изглежда е имало първа брачна нощ).
  Та Боби, остави ги тез политики, които са толкова отвратителни, и ми кажи кога да ти дам ръкописа на доктора. Много интересно е описал това „свождане“ за „младоженците що трябва да се свождат“ и пр. весели и чисти неща, не мръсни и омерзителни като българската по и световната политика.

  • Borislav Gueorguiev каза:

   Коментирал съм текст от Наказателния кодекс, където „свождам“ е употребен в съвсем друг смисъл.

 2. В последните вече не мога да преброя колко години „сините“ се изолираха, като плувайки в собствения си сос даже се „погрижиха“ да излъчват послания, че и там не са единни и не са в състояние да излязат с единна позиция, дори и по въпроси от жизнено важно значение за тях самите и за избирателите им.

  Поне по мое мнение, по същото време в България като партии функционираха ДПС и БСП, а след това – и ГЕРБ – създаваха структури в цялата страна и водеха диалога не като принцесата кулата, а лице в лице.

  Независимо от посланията, реален резултат има от реална работа.

Коментарите са изключени.