ПРАЗНИЧНО НОВОГОДИШНО ПОСЛАНИЕ НА БОРИСЛАВ ГЕОРГИЕВ КЪМ ПРИЯТЕЛИТЕ, НЕПРИЯТЕЛИТЕ, СЪГРАЖДАНИТЕ, СЪСЕЛЯНИТЕ МУ И СВЕТА


URBI ET ORBI, СИРЕЧ…

Скъпи гореизборени (да не ги повтарям пак)!

След като президентът на милата ни рес-публика (демократия, още – държава) всяка Нова година в полунощ ни досажда с брътвежите си, честитейки ни новата еди-коя си година (все едно че има и стара еди-коя си година) не виждам защо и аз да не го направя. Нали е пръв между равни?!?

Уважаеми гореизброени!

Изпращаме една трудна година, изпълнена с несъстояли се апокалипсиси – само тук-таме по някое земетресенийце, вулканче, цунамче, ама нали е далеч от нас – кво ни дреме, всъщност??? Дреме ни на поливалката – както казва една много скъпа моя приятелка, която успешно се преборва с рака.

Дано през 2012 г. да няма и следа от него!!!

Малко се обезпокоихме от т. нар. „радиоактивен облак“ и си спомнихме за Чернобил, но Азис, Веско Маринов, Икебаната и др. знайни и незнайни воини на родната поп (фолк) сцена бързо разсеяха нашите тревоги – зер, родната полиция ни пази.

Item

Уважаеми гореизброени!

Избрахме си президент, вицепрезидент и кметка (все пак съм в София, де) като слънца: ако избраният за президент в някой минал живот е бил жена, логично е да предположим, че избраната за вицепрезидентка в също такъв минал живот е била мъж – май и сега тя е по-активната страна. Дано в някой бъдещ живот двамата да установят най-сетне ролите си!Дано и двамата успешно да изпълнят мандата си, ама повече вяра имам за това на Марги…

Item

За кметката нищо не смея да предположа – да не ми зарине Данчето прага на къщата със сняг.

Какво още има за отбелязване за отиващата си 2011 г.?  Item, item,...

A!

Item

Най-накрая видяхме що е то семеен политически бизнес и тъй като обвиняват Дянков, че подкопава основите на семейния бизнес, гледайки какво става с Волен, Капка и Митко, сме длъжни да се съгласим с това обвинение.

Item

Кандидат-президентът Алексей Петров (повече известен като „Трактора“) изведнъж стана блестящ оратор и се превъплъти в Емил Зола, припомняйки ни прословутото J’accuse… на Зола по повод на аферата „Драйфус“… Трактора придоби звученето на Зола по адрес на Премиера ни – Господ здраве да Му дава.

Item

Премиерът ми наруши статистиката – през настоящата година думата „магистрала“ смело извиси ръст над всички останали думи. Ще трябва да си поправям честотния речник. Същото важи и за „инфраструктура“. С радост установихме, че Премиерът е усвоил и думата „политики“. Чакам през следващата година да почне да говори и за дискурси: „Не ми харесва дискурсът на Дянков по отношение на Мирослав Найденов!“ – хехе, как звучи само!!! Така де, нали каза на Еврозоната как да си оправи проблема с еврото!!!

Item

Най-накрая научихме официалното име на Цар Киро – той просто бил Кирил Рашков, човекът… Е, поне видяхме по телевизора някои от имотите му…

Жал ми е само за децата, които загинаха – сигурно седят от дясно на Отца…

Архиереите на Българската православна църква, забелязваме, доста оправиха материалното си положение – я Ролекси, а Линкълни., а ново обзавеждане… Е, понякога има и бъгове: две момчета роми разказаха на Карбовски някои интересни нещица за сексуалните навици на българското духовенство… Не им прощавай, Боже, те ЗНАЯТ какво вършат! Архиерите, де, не ромчетата…

Уважаеми гореизборени!

Институтът за български при БАН цяло лято ни облъчва, че сменя правописа, което подлуди майки, баби и прабаби да закупят нарочно съставеното помагало, появило се в навечерието на 15 септември (който, апроро, трябваше да се случи на 1 септември), за да може след това колежката Августа Манолева – пиарка на същия този институт, да обяви, че това е най-продаваната книга за месец септември. А – научих, че Институтът се сдобил с нов директор: теорията на Чомски вече ще се промотира от живо превъплъщение на Барби.

*

Доста читав народ си отиде тая година…ама хайде да на Ви (главната буква е по мъдрата препоръка на бившия ми Институт) развалям настроението с това… Бог да ги прости: и Велко Кънев, и Иван Андонов и всички останали, които се преселиха във Вечността.

Да се помолим Георги Черкелов да прескочи трапа!

*

През 2011 г. Бог ме дари с внучка, което е най-голямата радост за мене: да са живи и здрави и тя, и родителите й, и всички ние покрай тях!!!

Скъпи гореизброени!

Верни на българския оптимистичен възглед ВСЯКО ЛАНИ – ПО-ДОБРЕ! нека новата…пфу – нека 2012 г. по-малко да се отличава от предходната 2011 г. и да вземе да се доближи до някои по-добри години – 2000 г. например…

През 2012 г. всички май ще станем позитивисти – с нетърпение чакаме да верифицираме дали предсказанието на маите е истинно… Щом и Ларс фон Триер направи апокалиптичен филм – спукана ни е работата, да Ви (ах – ИБЕ) кажа! Обаче ако е неистинно, се чудя какво ще прави Холивуд с целия шит, който натвори по този повод…

Хайде, да ни е честита 2012 година, по-малко ядове и глупости, повече любов и уют и да бъдем повече откровени един с друг – Апокалипсис етимологично означава „откровение“…

Бъдете живи и здрави!

Наздраве!!!

Ваш: Борислав

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Парадигматични текстове, Personal и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to ПРАЗНИЧНО НОВОГОДИШНО ПОСЛАНИЕ НА БОРИСЛАВ ГЕОРГИЕВ КЪМ ПРИЯТЕЛИТЕ, НЕПРИЯТЕЛИТЕ, СЪГРАЖДАНИТЕ, СЪСЕЛЯНИТЕ МУ И СВЕТА

  1. Krassimir Krastev каза:

    Обичам закачливите послания… Няма да е зле Борислав Георгиев да ни поздравява по-начесто; вижда се че му даваме доста поводи за това;)

  2. Начо П каза:

    СТРАХОТНО НОВОГОДИШНО ПОЗДРАВЛЕНИЕ. Поздравления за г-н Георгиев!!!!
    Жалко, че го прочетох чак в навечерието на светлия български празник 24 май денят на Българската Култура и Българската и славянска писменност. Именно така трябва да се именува този ден 24 МАЙ. Би било добре Ако бях прочел поздравлението в началото на годината. Каккто и да е . Но предвид Земетресението станало в нощта срещу 22 май и предвид дъждовете сега май за България 2012 наистина ще е Апокалиптична. Но ние българите сме държелив народ толкова сме изтърпели та и апокалипсисът ще го прежи веем. Да Ви е честит 24 май Празникът на Българската и славянска писменост и Българската култура. Радвам се че вече има Блогове като този тук а също и като Блогът на Павина Върбанова, където човек може да прави езикови справки, а също и да изрази мнението си относно нуждата от правописни и правоговорни реформи. Също и да изрази мнението си за начина по който се правят тези реформи.

Коментарите са изключени.