ДЕКЛАРАЦИЯ


„Днес, след срещата с Президента, прочетохме следната декларация пред журналисти. Надявам се утре картата с места за събиране на подписи да бъде готова. Моля всеки, който мисли като нас, да сподели декларацията на стената си.“
Alexander Kiossev

ДЕКЛАРАЦИЯ

Инициативният граждански комитет подкрепя предложението на Президента на Република България Росен Плевнелиев за референдум за изборна реформа.

Смятаме, че новите изборни правила, които българските граждани отдавна очакват, трябва да гарантират честни процедури и максимално участие в изборния процес на всички. В момента повече от половината граждани не гласуват и не са политически представени. Ето защо подкрепяме идеята за допитване до българския народ по посочените от президента въпроси, на които всеки гражданин да отговори свободно и по съвест. Гражданската ни инициатива обединява хора с различни убеждения и професии, и не е в услуга на никоя политическа партия.

В нашите очи идеята за такъв референдум продължава многомесечните протести в България, които искаха същото – реално участие на гражданите във властта. Националният референдум ще даде възможност на Суверена сам да определя правилата, по които хората гласуват, а с това ще даде шанс на политическата власт да възвърне своята легитимност.

Готови сме да си партнираме с всички организации, партии или граждани, които споделят идеята, че референдумът е крайно нужен и своевременен, бихме приели и логистична подкрепа за събиране на подписи.
Заявяваме ясно, че правим всичко в интерес на българския народ и общественото благо, не заради един или друг частен или партиен интерес.

Властта произтича от гражданите и се връща при тях – нека хората упражнят правото си и сами да определят какви да бъдат изборните правила.

Покрепете референдума заедно с нас!

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Politics и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.