БСП – абсолютният монарх с все повече отнети феодални права


Питам се до кое ниво в партийната йерархия Сергей Станишев е бил компетентен, защото очевидно е некомпетентен и като партиен лидер на местно и на европейско равнище, и като министър-председател. Явно е бил компетентен само на това равнище, което предполага единствената ти дейност да се изразява в коридорни клюки и дворцови интрижки… На ниво „апаратчик“, с една дума.
Продължавам да твърдя, че БСП се държи като абсолютен монарх, който вече не е толкова абсолютен и на когото Третото съсловие отнема все повече права и му вменява все повече задължения и реални отговорности. Нещата в нашата държава се развиват точно по Бомарше: аристократът Граф Алмавива (Станишев) се чувства все по-притиснат от бившия си слуга  Фигаро (телохранителя Борисов), който се превръща във фикс идея за Станишев и поради това Станишев припознава Борисов като основен свой враг. Цялата предизборна кампания на БСП в евроизборите беше изградена върху основата на тази фикс идея… Но хората, които гласуваха, отдадоха в изборния ден предпочитание на представителя на Третото съсловие, а не на Аристократа. Това може би е една закъсняла буржоазна революция в България?

Жалко е, че хората, претендиращи да имат дясно мислене, пригласят на Станишев и като истински сноби не могат да преглътнат факта да бъдат управлявани от бивш пожарникар и телохранител.

Дадоха роля и на Шута в аристократичния двор, който като един истински шут разгласява абсурдността на ситуацията и я прави още по-абсурдна: един ден е за народна република, на другия – за монархия…

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Мила родна картинка, политика, Uncategorized и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.