Защо няма да посетя спектакъла на “Борис Годунов” на пл. “Александър Невски”?


Обожавам Модест Мусоргски.

Борис Христов, Николай Гяуров и Никола Гюзелев са ми били вдъхновение в досегашния ми живот. И въпреки това няма да почета тяхната памет по този начин.

Не зная дали спектакълът е бил замислен като такъв, но в момента той показва пред света “изконното и дълбокото русофилство на българите” – твърдение, с което не съм съгласен. За естествен декор се взема патриаршеската катедрала на Българската православна църква, която уж е автокефална. По стъпалата ѝ слиза коронясан руски цар със съмнителна репутация в историята. Пушкин, а след него и Мусоргски са го направили детеубиец и узурпатор – обвиняват го, че той е в дъното на убийството в Углич на царевича Дмитрий.

Предполагам, че в началото на юли, когато отново са обявени спектакли, на някое от представленията ще присъства и руският външен министър, който по това време се очаква да бъде в София. Абе русофили сме си, ама проклетият Европейски съюз…

Второ. Защо точно “Борис Годунов”, а не “Хованщина”? Тримата прославени български баси са изградили неповторими персонажи и в тази опера на Мусоргски (Досифей и княз Иван Ховански).

Да си припомним сюжета ѝ обаче: в операта се представя борбата между старото и новото в Русия, между старообрядците и реформатора Петър Първи, между консерватизма и модерността, която Петър Първи прави опит да въведе в Русия, между брадатото православие и модерната Западна Европа. Звучи ли ви това актуално днес?

Петър Първи побеждава, Иван Ховански е убит, а старообрядците се самоизгарят в манастира си. Стрелците получават опрощение от Петър Първи и заръка да се прибират у дома при жените си и да забравят за бунта си…

Лошо за Путиновата пропаганда и за православния консерватизъм и дори фундаментализъм, върху който се обляга политиката на Путин. Не върви за пред Лавров – това си е направо твърдък, а не намек, че Русия не бива да продължава по този начин, ако иска светът да я уважава.

Затова си пускам на DVD безкрайно въздействащата постановка на “Хованщина” във Виенската държавна опера (дирижира Абадо), в която участва и Николай Гяуров.

Препоръчвам ви я: има какво да видите и чуете….

 

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Културна дискусия, Мила родна картинка, Моите пристрастия, Музика. Запазване в отметки на връзката.