Най-снобско е да не си сноб!


Няма да навлизам в етимологията на думата „сноб“ (но във всеки случай не идва от израза sans noblesse, според версията във филма „Вчера“).

Снобите, които държат да им личи, че са сноби, са всъщност непоправими провинциалисти и хора с комплекси. Познавам немалко такива. Всички дразнещи черти у снобите: надутият начин на изразяване, примесен с употребата на сложни думи от чужд произход, ексцентричното облекло, ексцентричните вкусове като цяло са компенсаторни механизми за избиване на комплексите.

Моят стремеж е да се държа естествено и непринудено, да не затруднявам и да не „шашкам“ неприятно околните, да бъда с всекиго – поне на словесно равнище – на равна нога. Снобизмът се съдържа в презумпциите ми: аз зная какво представлявам и колко струвам, имам самочувствието и това ми дава основание да се държа нормално с всекиго и да не издигам изкуствени (словесни) бариери между мен и околните.

Студентите ми например имат своята младост, своите амбиции и своите интереси; своята непосредственост и непринуденост; своя ентусиазъм.

Аз пък имам знанията и опита от живота си досега.

Двете неща добре се допълват взаимно и ни позволяват да общуваме КАТО равен с равен, като нито те всъщност са ми равни, нито пък аз на тях съм им равен. Но това е в сферата на презумпциите, които и аз, и те имаме предвид.

И това прави нещата прекрасни…

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Бориславови "интелектуализми", Дискусия, Лични, Мила родна картинка, Моите пристрастия, Парадигматични текстове, Снобско изразяване, sancta simplicitas. Запазване в отметки на връзката.