Петата власт е петата колона срещу демокрацията в България


НСО – бившето УБО (Управление за безопасност и охрана), е петата (първата) власт в България. Тя определя къде да живеят нашите водещи политици, как да се придвижват из страната, изобщо – как да живеят, докато са на власт. Гледам House of Cards – автомобилният кортеж на американския президент твърде напомня на нашенските. Нямаме си все още Air Force One, но си имаме „Фалкон“ (който от време на време се разваля). Само дето не сме Щатите и президентът и министър-председателят ни нямат влиянието на щатския президент. Най-малкото – не са по подразбиране най-влиятелните хора в Свободния свят. Дори и на Балканите.

Чета как президентът на Швейцария ходел на работа с градския транспорт; как всеки в Берлин и в Германия знаел – ако го интересува, адреса на Ангела Меркел, пред чиято кооперация стои само една полицейска кола – все пак е федерален канцлер на Германия! А самата тя живеела на петия етаж.

Атрибутите на властта у нас са суетната шумотевица. Тази суетна шумотевица главно се поддържа от НСО – с целия ѝ гараж от суетни возила, със суетните вили в Бояна. Всичко това определено не се харесва на избирателите, но НСО се оправдава, че само по този начин можела да си върши работата. Може и да е така – не зная. Но определено не ми харесва. Най-бедната държава в Европейския съюз не бива да поддържа такъв автомобилен парк. И е редно първите хора в държавата ни да се държат и да живеят като нормални хора, а не като богоизбрани. Защото това подкопава идеята за демокрация у нас.

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Лични, Мила родна картинка, Моите пристрастия и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.