Кога Ципрас ще си сложи вратовръзка?


По повод на гръцката „стара олигархия“ и националния празник на Френската република: забелязал съм, че всяка партия или водещ политик – особено в Средиземноморския басейн, когато се задържат по-дълго от десет години на (еднопартийна) власт, се „олигархяват“, започват да заемат изключително консервативни позиции в стремежа си да запазят статуквото, което им е изгодно – без значение каква е тяхната идеологическа идентичност, която в днешно време просто е реторика.

Както и обратното – по едно време Луи ХХ – претендентът в момента за френския престол, се обяви „за“ еднополовите бракове и равните права на хомосексуалните хора…Прекият наследник на Луи XVI!!!

А какво да кажем за партии – като БКП, която в периода след Втората световна война управляваше България без каквато и да е опозиция в Народното събрание?! През 1990 г. лидерите на БКП (БСП) – и най-вече Александър Лилов, се мъчеха да изглеждат точно като френски аристократи, лишени от своите привилегии след превземането на Бастилията. Никога няма да забравя сълзливите репортажи и снимки (на Иво Хаджимишев, най-вече във вестник „Дума“) от пожара в Партийния дом през 1990 г. – все едно, че някой е превзел и опожарил Версай или Зимния дворец: опушени кристални полилеи, наводнени и поизгорени персийски килими и пр., и пр.

А спомняте ли си тъщата на Росен Карадимов – Соня Младенова, която от две кристални висулки на опушен полилей в Партийния дом си беше направила обеци и от трибуната на ВНС обяви, че няма никога да ги сваля, за да си спомня непрекъснато за това „кощунство“ над БКП двореца…

Жалко, че не можаха да покажат повредени от огъня или от водата произведения на изкуството – просто защото очевидно в Партийния дом не е имало такива или са били „ярки“ произведения на соцреализма без никаква стойност…

Алексис Ципрас в момента е „новият политик“ (new statesman) и е най-вероятно гърците и ЕС да не позволят той да падне от власт, още повече, ако наистина се разправи със старите муцуни от „Нова демокрация“ и ПАСОК и кръговете, които ги подкрепят и финансират. В крайна сметка, точно те доведоха Гърция до това състояние. Ципрас е суетен (и кокетничи например с това, че нарушава дрескода на висшите чиновници и политици на ЕС и не слага вратовръзка) и вероятно това ще забави процеса СИРИЗА да се „олигархи“ – нужна му е любовта на „народа“ – неслучайно толкова често говори за „запазеното достойнство на гръцкия народ“. Една от препоръките, отправена му в Европейския парламент от Guy Verhofstadt, се свали от масата на преговорите и от двете страни – да се отнемат финансовите привилегии на Гръцката православна църква, въпреки че Ципрас отказа да се закълне пред евангелието и пред Атинския архиепископ.

Но ако СИРИЗА се задържи по-дълго на власт, кога ли Ципрас (или някой друг) бързо-бързо ще стане „консерватор“ и със зъби и нокти ще се бори за запазване на статуквото, при което СИРИЗА е непрекъснато на власт? И ще започне да се появява в Брюксел или в Страсбург с вратовръзка…

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на политика, ideologies и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.