Всеки ученик – Софроний Врачански!


Gueorguiev

Рейтинг: 0Весело

  • 84
  • 06:18
  • 19 мар, 2016

Като ще се връщаме към възрожденските традиции от 18-и век, предлагам всеки ученик в училище да се превъплъти в един малък Софроний Врачански и да направи по един ръкописен препис на „История славянобългарска“ и да я изпрати до непознато другарче, дете на български емигранти. По-напредналите с чуждите езици могат да се опитат дори да я преведат на някой от международните езици. Тази дейност същевременно ще бъде и упражнение по краснопис, така че: с един куршум – два заека!
Предлагам също така отчасти да се възроди и традицията, спазвана до 1944 г., като същевременно вместо с „Отче наш“ учебните занятия да започват с „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово?“ Разсъждения от типа защо похитителите на хубавата Яна искат разрешение от брат ѝ да я направят мюсюлманка, вместо направо да си я грабнат, не се разрешават.
Трето: да са забрани със закон „Изворът на белоногата“ от Петко Р. Славейков, където турчинът, смаян от любовта на Гергана към Никола, я пуска и я оставя да бъде християнка, но пък в цялата история накрая се намесват черните езически сили и погубват Гергана, като под тяхно въздействие строителите вграждат сянката ѝ в чешмата. Не е православно – не е!!!
Четвърто: Йордан Йовков съвсем да отпадне: к’ви са тия разкази като „Шибил“, „Индже“, „Песента на колелетата“ и други подобни родоотстъпни творби? Да не говорим пък за „Най-вярната стража“, в който православният Драгота е живо въплъщение на Сатаната и на Антихриста (взети заедно) и може да се направи известен паралел между него и дядо Николай Пловдивски!
Пето. В часовете по сексуално възпитание (ако има такова) задължително да се изучава разказът „Козият рог“ от Николай Хайтов, в който е застъпена и сериозна джендър проблематика, свързана с травестията: така де – Урсула има своята предтеча в Хайтовия разказ (хахахаха!).
В края на обучението от ученика се очаква да има правилно изграден национален мироглед, „силно да люби и мрази“ когото трябва и много-много да не разсъждава защо Царят Освободител нахално наднича в Пленарната зала на българското Народно събрание…

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Бориславови "интелектуализми", Вечните за мене неща, Дискусия, Културна дискусия, Лични, Мила родна картинка, Моите пристрастия, Православие, Скандал, Хумор, образование, ideologies, Personal, sancta simplicitas и тагнато. Запазване в отметки на връзката.