Мурдаров и старите графини


Явлението „Владко Мурдаров“ е злокобно дори и за нашата действителност!
Под маската на „репресиран“ като син на царски офицер доносничи И (!) за своите най-близки приятели (ако въобще някога е чувствал някого като свой „близък приятел“, щом е писал доноси дори и срещу най-добрата си приятелка Гергана Михайлова – перфектен лингвист, загинала при автомобилна катастрофа), които му се доверяват като на „свой“ и споделят с него омразата си към „народната власт“.
Заминава по твърде интересен начин да прави докторантура във Виена като Хердеров стипендиант, връща се с PhD от там и се представя у нас като „доктор по философия“ – образователна степен на всеки защитил докторат на Запад по онова време, но той прави капитал от това, че е „философ“ и ДОКТОР.
Борец във ВАК срещу плагиатството, докато и той самият не се оказа плагиатор.
Но най-важното: на него изобщо не му пука от всичко това. Превъплъщение на Герман от „Дама пика“ на Пушкин – действащ по същия начин като Герман със старите графини…
https://www.youtube.com/watch?v=LhTQiHV9K4A
Едно от най-унизителните неща, свързани с Мурдаров, на които съм присъствал, беше обсъждането на неговия голям докторат, луксозно издаден от брата на тогавашния президент Петър Стоянов – Емил. Все едно обсъждаха труд на Айнщайн, а не обнародвана кореспонденция между виенски слависти от 19-и век…
Разтърсена до дъното на душата си от омерзение, една наша колежка, обявила го за „мъжа на своите мечти“, напусна Института за български език и скоропостижно почина от рак – явно, не можа да преживее, че толкова години всуе се е възхищавала на човек като него.
Вие сложете диагнозата на такъв човек! Аз не мога!!!

About Borislav Gueorguiev

NBU Associate Professor in Bulgarian language, linguistic pragmatics, sociolinguistics, sociosemiotics, applied semiotics, and linguistic anthropology.
Публикувано на Лични. Запазване в отметки на връзката.